Fråga oss här!
Vi erbjuder

Hjulen börjar rulla i Danmark

Allt fler svenskar jobbpendlar över sundet. Branscher som life science, IT, energi, undervisning och forskning lockar svenska akademiker till vårt sydliga grannland. Men det finns saker att tänka på innan du signar för ett nytt jobb.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter några tuffa år börjar arbetsmarknaden återhämta sig i Danmark. Det framkom på ett seminarium som Naturvetarna arrangerade tillsammans med Jusek.

- Lönerna är dock inte lika höga som de en gång var. Lönegapet mellan de två länderna har minskat och uppgår till mellan 15 och 20 procent, säger Bo Falkencrone på Danska ingenjörsföreningen, IDA.

Men det är svårt att jämföra löner eftersom man i Danmark som regel själv betalar in pensionsavgifter, motsvarande vår tjänstepension som ingår i kollektivavtalet.

- Vår rekommenderade ingångslön för naturvetare på masternivå är 37 300 danska kronor per månad. De flesta arbetsgivare följer rekommendationen.

Var hittar man jobben?

- Vid sidan av dagstidningar och fackpress finns flera bra webbsajter för lediga jobb. (Se längre ner på sidan.)

Skriver man ansökan på danska?

- Formulera dig hellre på svenska eller engelska än på dålig danska. Framhäv dig själv på ett sätt som du inte är van vid i Sverige. Man kan nästan vara lite skrytig, och skicka alltid med en bild på dig själv. Kom ihåg att arbetsgivaren googlar dig.

Precis som här hemma ska man matcha sin egen kompetens mot arbetsuppgifter när man skriver ansökan.

Finns det fler kulturskillnader?

- Svenskar är snällare än danskar. Individen går före kollektivet, vilket kan bero på att det är lätt att säga upp personal i Danmark, säger Bo Falkencrone. Beslutsprocessen går snabbare. Chefen kan klubba ett beslut på sittande möte innan alla har fått ge sin syn på saken. Det gör att besluten inte alltid följs. Därför måste chefen lägga mycket tid på uppföljning.

Humor viktigt

Dansken är mer rättfram och lägger stor vikt vid humor. Det kan till och med finnas med i platsannonsens kravlista.

Lönen förhandlar man själv om och visar hur man är som person.

- Många arbetsgivare menar att om man inte kan förhandla framhångsrikt för sin lön så kan man inte heller förhandla för sin arbetsgivare.

En skillnad mot i Sverige är att man blir tillfrågad om sitt löneanspråk redan på första intervjun.

- Det är då man har chans att höja sin lön. Börjar man för lågt på ett nytt jobb hänger det med under hela anställningen.

Anställningsavtalet reglerar allt från lön och pension till uppsägningstider.

- Tveka inte att kontakta oss inför en anställning, säger Bo Falkencrone.

Anställningstryggheten är sämre i Danmark. Man kan bli uppsagd på nästan vilka grunder som helst, graviditet undantaget. Notera att sjukdom kan leda till uppsägning. Uppsägningstiderna betor på vilket avtal man går på och hur länge man har jobbat.

 

7 tips inför jobb i Danmark

1. Skaffa ett personnummer som gäller i Danmark.

2. Gå med i dansk a-kassa.

3. Du betalar skatt i Danmark även om du bor i Sverige.

4. Se till att få ett anställningsavtal, som reglerar lön, pension, semester och annat.

5. Lär dig kulturskillnaderna, som att svenskar i allmänhet är lite försiktigare och "snällare" än danskar.

6. Lediga jobb hittar du på följande sajter:

Jobfinder

Jobunivers

Magisterjob

Jobindex

Jordbrugsakademikerne

7. Kontakta akdemikerfacken i Danmark. Som medlem i Naturvetarna kan du få ett gästmedlemskap i Dansk magisterförening och Jordbrugsakademikerne. Danska ingenjörsföreningen, IDA, kan du också kontakta.

Läs mer på www.oresunddirekt.se

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies