Vi erbjuder
Illustration: Maria Raymondsdotter

Ge och du får tillbaka

Kan snällhet löna sig? Ja, du har mycket att vinna på att hjälpa andra, enligt framgångsfilosofin Givers Gain. Att vara hjälpsam och generös gör dig
lyckligare – och på sikt mer framgångsrik.

Publicerad: Uppdaterad:

Givers Gain är ett amerikanskt uttryck och betyder att den som ger får tillbaka.

Nyckeln är att du inte ska tänka vad du får i utbyte. Själva poängen med Givers Gain är att hjälpa andra. Vare sig det handlar om tid, energi, kunskap, idéer och kontakter eller att lyfta fram någon annan.

– Du ska ge för att du vill. Om du snabbt tänker egoistiskt, vad får jag ut av det här, eller har baktankar när du ger, så är det inte Givers Gain, säger Nina Jansdotter, pr-konsult och karriärcoach, som tillämpat Givers Gain under hela
sin karriär.

Det finns mycket mer att vinna, menar hon, på att man jobbar tillsammans än om var och en fokuserar på bara sig själv. Dessutom är det mycket roligare att vara generös, än snål.

– Att vara snäll och hjälpa en vän eller kollega är en skön känsla. Det boostar självkänslan och gör att du känner dig nöjd med dig själv, säger Nina Jansdotter.

Det i sin tur leder till att man framstår som mer attraktiv för andra för att man sänder ut positiva signaler.
– Du får en särskild utstrålning och karisma.

Idén med Givers Gain bygger på ett generöst tänkesätt, att om du ger av dig själv och hjälper andra, så får du tillbaka. Men kanske inte nödvändigtvis av den personen du hjälper. Tanken är att du får igen längre fram. Men när, var, hur och av vem du får tillbaka, är inget som går att planera. Vare sig det gäller vänskap eller karriär, principen är densamma. Du ger för att du kan.

– Alla goda och fruktsamma relationer bygger på ett ömsesidigt givande och tagande, så kallat win-win, över tid får alla ut lika mycket, säger Nina Jansdotter.

Hon får medhåll av Adam Grant, professor i organisationspsykologi och aktuell med bästsäljare Ge och Ta – en annorlunda framgångssaga, där han krossar myten att det krävs vassa armbågar för att nå toppen. Tvärtom är snällhet en framgångsfaktor, menar han.

Låg självkänsla

Vi luras att tro att generösa människor som ger utan att förvänta sig något tillbaka, är naiva och riskerar att utnyttjas. Men ju generösare du är mot andra, desto större chans har du att lyckas själv. Istället för att du låter rädsla och revirtänkande styra dig.

– Egentligen är det bara tecken på låg självkänsla. Att tro att det bara räcker till den som roffar åt sig snabbast bottnar i grunden på en känsla av att vara värdelös och oduglig, säger Nina Jansdotter.

Konkurrens och revir kan ge kortsiktig vinst och öka självförtroendet. Men på längre sikt, menar hon, blir vi ensamma och isolerade.

För att generositet ska förvandlas till framgång, gäller det att vara medveten om hur och när vi ger av vår tid och energi.

– Risken finns att du ger till fel personer och av fel anledning eller att du blir utnyttjad av personer som inte förstått att vara generös tillbaka. Ibland kan du behöva din tid och energi själv. Men då får man sätta stopp, säger Nina Jansdotter.

Generöst flöde

Var noga med att omge dig med andra som har ett generöst flöde. Bygg en inre nätverkscirkel omkring dig som stöttar och ger feedback.

– Du ska inte behöva jobba så hårt för att de ska förstå.

En annan fallgrop är att du kan framstå som stark och självständig. Det gör att andra kan ha svårt att förstå att du kan behöva hjälp tillbaka.

– Då gäller det att vara tydlig med vad du behöver hjälp med.

 

Fördelar med Givers Gain:

  • Ger en känsla av meningsfullhet och samhörighet.
  • Att hjälpa andra boostar självkänslan och gör dig glad.
  • Bygger ett starkt varumärke och ger dig gratis god pr.
  • Du får stöd och hjälp av andra.
  • Trevligt att jobba tillsammans istället för att konkurrera.
  • Du blir lyckligare och mer framgångsrik.

  Men se upp med…

  • Att inte bli utnyttjad. Släpp dem som negativt använder dig.
  • Att inte bli utbränd. En osjälvisk givare som ger okritiskt till allt och alla förlorar i inkomst och hamnar långt ner på statusstegen.
  • Energitjuvar som utnyttjar din generositet. Du kan behöva din tid och energi själv.
  • Att inte ge till fel personer och av fel anledning.
  • Att du lär dig att ta emot. Ibland kan det vara svårare.
  • Kom ihåg: Ge och Ta.

   

  Text: Margareta Eldh

  Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies