Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fråga experten: Kan facket lämna ut kollegors löner?

Hej, jag har precis börjat jobba på en statlig myndighet och vill veta vad mina kollegor tjänar. Är det möjligt att få den informationen från det lokala facket, Saco-s?

Publicerad: Uppdaterad:

Nej. Saco-s policy är att inte lämna ut löner för enskilda individer, och inte heller dela information om facklig tillhörighet. Det ska medlemmarna känna sig trygga med.

En av Saco-s-föreningarnas uppgifter är däremot att ge medlemmar en bild av löneläget på myndigheten. Det vill säga löner för olika typer av befattningar och grupperingar inom myndigheten. Det lokala facket kan också föra en dialog med medlemmar, både anställda och de som söker tjänster på myndigheten, kring vad en möjlig lön kan vara utifrån ansvar, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och löneläget på myndigheten. I den mån man har möjlighet kan Saco-s-föreningen också tillhandahålla statistik över lönerna.  Samtidigt är det så att statistik aldrig kan tala om vad en enskild person ska ha i lön, bland annat eftersom lönesättningen baseras på individens prestation, kompetens och ansvar.

Dock gäller offentlighetsprincipen för lön inom offentlig sektor, vilket innebär att du kan vända dig till arbetsgivaren med din begäran.

Sanna Johansson

ombudsman

Kommentarer

Uno 2015-03-17

Alla statliga löner är offentliga. Jag förstår inte varför det ska vara så känsligt med vad man tjänar. Vad spelar det för roll om arbetsgivaren eller facket lämnar ut uppgifterna. Om man jobbar på en myndighet så måste man vara beredd på att allt man gör ör offentligt. I princip borde alla ha samma lön. Jag förstår att detta är som att svära i kyrkan för SACO men de flesta gör nog så gott det kan efter sina förutsättningar. En stor anledningen till att är så välbeställda i Sverige är att vi utnyttjat och fortsätter att utnyttja andra länders låga löneläge för att sko oss på deras lågt betalda arbete.

Carina 2015-03-09

Om man som facklig sitter med i löneprocessen får man av arbetsgivaren personuppgifter med respektive lön. Detta bl.a. för att man ska kontrollera att man har rätt medlemmar att förhandla för. Givetvis ska inte detta spridas till obehöriga utan är för "mina ögon" som facklig. Sen är det som det står i text ovan att offentlighetsprincipen gäller och alla kan vända sig till arbetsgivaren för besked om resp. lön.

Upprörd och Kränkt 2015-03-05

Tyvärr förekommer det att lokala SACO S klubbar tillhandahåller listor över anställdas löner kopplat till personlig identitet t o m fullt personnummer. Min förhoppning äratt SACO S ser till att dessa integritetskränkande aktiviteter upphör, Jag uppmanar alla som känner sig kränkta att höra av sig till ombudsman Sanna Johansson på Natrurvetarna. Denna fråga måste upp till debatt!
Kommentera