Vi erbjuder

Fråga experten: Får jag ta med kunder till mitt nya företag?

Jag har precis startat eget och funderar på om jag kan använda kundkontakter hos min tidigare arbetsgivare? Eller måste det gå en viss tid efter att jag slutade där?

Publicerad: Uppdaterad:

Anställda som tar med sig information om företaget till en konkurrent kan ställa till med stor skada för sin tidigare arbetsgivare. Därför tar allt fler företag det säkra före det osäkra och skriver in en klausul i anställningskontraktet – en så kallad konkurrensklausul. Den förbjuder den anställde att börja jobba hos en konkurrent eller starta egen konkurrerande verksamhet, under en period efter anställningens slut. Tiden varierar, men sträcker sig sällan längre än två år.

För den inskränkningen som en konkurrensklausul innebär måste arbetsgivaren kompensera arbetstagaren för inkomstbortfall. Notera att förbudet inte gäller för arbetstagare som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist.

Dessa klausuler är endast giltiga om de är skäliga. Det finns en praxis om vad en konkurrensklausul kan innehålla för att anses vara skälig. Denna bygger på en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter och på en rad domslut i Arbetsdomstolen.

Oavsett om du har en konkurrensklausul eller inte får du aldrig ta med dig faktiska kundlistor eller prislistor till ett konkurrerande företag. Det kan vara ett brott mot lagen om företagshemligheter. Den lagen gäller alla.

Pantea Ansari

ombudsman
08-466 24 03

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies