Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fler utländska forskare på Astra Zeneca

Det märks att Astra Zeneca är ett globalt företag. På fackets synlighetsdag i Mölndal var det många från andra länder som ville veta mer om hur akademikerföreningen och Naturvetarna jobbar.

Publicerad: Uppdaterad:

Många stannar till och pratar med bland annat Anna Ravnefjord, ledamot i Akademikerföreningens styrelse på Astra Zeneca. Under lunchen den 2 juni har extra förstärkning kallats in från Naturvetarna och övriga akademikerförbund.

– Jättebra med en synlighetsdag där vi visar vad vi kan hjälpa till med. En styrka också att ha Naturvetarnas experter att kunna bolla lite svårare frågor med, säger Anna Ravnefjord.

Det blir tydligt att Astra Zeneca är ett globalt företag med många som kommer från andra länder.

– De vill veta varför de ska bli medlemmar. Vi förklarar att vi jobbar lite annorlunda än i andra länder. I stället för att strida samarbetar vi för att hitta de bästa lösningarna för både företag och anställda.

Positivt möte

I folkvimlet hittar vi Inger Bramsby Sjöström.

– Jag fick precis den information jag behövde. Bra också att få kontakt med de fackliga förtroendevalda här på arbetsplatsen, liksom att träffa ombudsmän och karriärrådgivare från Naturvetarna.

Hon gillade också föreläsningen som handlade om personliga drivkrafter och hur man mentalt ska hantera organisationsförändringar.

– Föreläsaren Morgan gav flera bra tips, säger Inger Bramsby som till vardags jobbar med prekliniska studier i rollen som project manager.

Omskakade

Efter turbulensen förra året med uppköpshot råder nu harmoni i Mölndal.

– Vi kan inte se in i framtiden, men jag tycker att vi har gått stärkta ur det hotet, både här och för life science i hela regionen. Även om vi lär få leva med att vad som helst kan hända, säger Anna Ravnefjord.

Som så ofta i globala läkemedelsföretag sker det nu mindre omstruktureringar, med labb som läggs ner och andra som växer och utvecklas.

– Jag har en känsla av att vi är lite underbemannade, samtidigt som vi tränger ihop oss geografiskt. Helhetsintrycket är ändå positivt där vi kan leverera.

Hennes sjutton år på Astra Zeneca beskriver rätt bra hur villkoren för läkemedelsforskning har förändrats.

– Jag har gått från att utveckla läkemedel mot sjukdomar i mage-tarm via blodproppsprevention till diabetes, som gäller i dag.

Som biolog har Anna Ravnefjord anpassat sig genom ständig kompetensutveckling och omskolning. I dag ligger fokus i Mölndal på kardiovaskulära, metabola och respiratoriska sjukdomar, samt inflammation.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies