Fråga oss här!
Vi erbjuder
Utbildningen till djursjukskötare är en av de mest populära.

Fler djursjukskötare ska utbildas

Nu kan bristen på legitimerade djursjukskötare få en lösning. Om allt går enligt planerna antas ytterligare femton studenter till utbildningen i Uppsala.

Publicerad: Uppdaterad:

Det mesta talar för att det blir femton nya platser på djursjukskötarutbildningen från och med hösten 2016. I dag antas 40 studenter varje år till en av de populäraste utbildningarna i landet.

– Under flera år har vi i vårt budgetförslag pekat på behovet av en ökning. Nu ser det äntligen ut att bli av, säger Lena Andersson-Eklund, prorektor på SLU.

Högskolan byggs ut

Anledningen är att det blir fler utbildningsplatser till alla universitet som en del i regeringens satsning på att bygga ut högskolan. Runt midsommar fattas det slutliga beslutet av riksdagen.

– Nu kan vi utöka djursjukskötarutbildningen utan att dra ner på något annat. Glädjande att vi får extra resurser fast vi ligger under jordbruksdepartementet, säger Lena Andersson Eklund, som intygar att de är redo för att ta emot fler studenter.

Välkommet besked

Att det är stor brist på legitimerade djursjukskötare vittnar hela branschen om.

– Verkligen ett välkommet besked. Nu kan fler förverkliga sin dröm att utbilda sig till djursjukskötare i Sverige, samtidigt som arbetsmarknaden skriker efter kompetensen, säger Marita Teräs, strateg på Naturvetarna.

I dag är alternativet för alla som inte kommer in på utbildningen på SLU i Uppsala att studera i England eller Norge, vars utbildningar till djursjukskötare håller tillräckligt hög nivå för att kunna söka legitimation i Sverige.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies