Fråga oss här!
Vi erbjuder
Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna, och Svante Axelsson, författare till den nya boken, inspirerar varandra i klimatarbetet.

Ett steg i taget för klimatet

Naturvetare är vinnare i den gröna omställningen, enligt Svante Axelsson, som i dag presenterade sin nya bok "Vår tid är nu – Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen". Naturskyddsföreningens och Naturvetarnas boksläpp drog fulla hus.

Publicerad: Uppdaterad:

Jobb, tillväxt och miljö går numera hand i hand. Miljörörelsen säger ja till ny teknik för att nå klimatmålen, och företagen är med på tåget.

– Folk vill ha ett meningsfullt liv och vill bidra till att rädda klotet. Men vi behöver inte göra allt på en gång. Vi tar ett steg i taget, vilket för några kan innebära att de avstår biffen, medan andra går igång på elbilar, sa Svante Axelsson som trollband publiken med sina positiva budskap.

Han påminner om att Europa redan nu har överträffat alla förväntningar när det gäller utsläpp av klimatgaser.

– Vi ligger före klimatmålen fast vi knappt har börjat. Den dagen politikerna flyttar över pengar från miljöskadliga subventioner till hållbara satsningar kan vi nå de stora förändringarna.

Rädsla för medicinen

Bokens positiva ansats är verkligen hoppingivande, trots att vi lever med den värsta hotbilden, där för lite görs. Men folk verkar vara med rädda för medicinen än för själva klimathoten.

Svante Axelsson, som älskar metaforer, hyvlar ner uppförsbacken som istället kan bli njutbar och skön. Hoppet är starkare än rädslan.

– Vi ser en boom i ekologisk konsumtion, utsläppen från bilar minskar och uppvärmningen i Sverige är fossilfri. Men tyvärr präglas inte klimatförhandlingarna av hopp. Hittills har man varit glad för att ett nytt klimatmöte har bestämts.

Tyskland går i täten

Men även där finns ljusglimtar med Tyskland som går i spetsen för att skapa en grön industriell revolution.

– Att Tyskland och Sverige springer före betyder jättemycket. Båda länderna har gott anseende och visar att det är möjligt att förena miljö och tillväxt. Då kommer andra länder efter.

Tyskarnas solcellssatsning prisar han. Hemma i Uppsala har han själv satt upp solceller på taket, vilket har väckt nyfikenhet hos grannarna. När han berättar att taket på carporten ger energi, motsvarande 1 200 mils körning i elbil så häpnar grannarna och vill göra samma sak.

– Satsa på solceller i stället för nytt kök. Medelklassen är rik och mycket pengar går till nöjeskonsumtion. Men man vill vara en del av lösningen och styra om pengarna till hållbar konsumtion, säger han optimistiskt.

Oljepriset rasar

Att oljepriset rasar ser han som en möjlighet.

– Det gör att borrinvesteringar, ofta i miljökänsliga områden, stoppas då de inte är lönsamma.

Ett steg i taget är Svante Axelssons mantra.

– Vi rör oss framåt. Ta de steg vi kan ta. Långsiktighet kan förlama och kännas oöverstigligt.

Vad ska vi börja med?

– Efter värmesektorn står trafiken på tur. Förbjud fossiltrafiken, säger han och välkomnar förbud, som det mot glödlampor. Företagen gillar förbud, som stimulerar innovation och nya affärsmöjligheter.

Satsa pensionspengarna hållbart

Han menar att det går att ställa om snabbt om man vill och påminner om rökförbudet på restauranger.

– Folk knorrar i början, men ganska snabbt sker en anpassning och folk blir nöjda.

Vad kan mer göras?

– Använd alla miljarder i pensionsfonderna till hållbara investeringar. Inför statliga gröna obligationer med en garanterad ränta på 2-3 procent. Satsa till exempel pengarna i solceller i Afrika.

Naturvetare vinner

Vad kan facket göra?

– Naturvetare är vinnare i den gröna omställningen och får del av de nya jobben som skapas. Till exempel är skogen en spännande sektor som kan bidra med både bränsle och nya material.

Han ser gärna att facket för berättelsen om den nödvändiga omställningen vidare.

– Naturvetarna skulle behöva folkbilda oss att vi står inför stora förändringar på vägen till det fossilfria samhället. Men ett steg i taget.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies