Fråga oss här!
Vi erbjuder

En god grund för ledarskapet

Vårens föreläsare på Sacos Ny som chef-seminarier var Lotta Fogel. Hon gav tips om hur man kan lägga grunden för sitt ledarskap.

Publicerad: Uppdaterad:

Lotta Fogel betonar vikten av att skapa tydlighet och rätt förutsättningar för sitt ledarskap. Hur ser man på sig själv och vad vill man åstadkomma som ledare? Madeleine Ramstedt deltog på ett av seminarierna. Hon är forskare inom kemi vid Umeå universitet och har en egen forskargrupp. Hon har inte det formella ledaransvaret utan är en informell ledare. Det innebär att hon ändå leder forskningsgruppen, handleder doktorander och har budgetansvar.

Vad tyckte du om seminariet?
– Det var intressant och jag fick flera bra tankar. Ett exempel är de olika riktningar man ska förhålla sig till som chef; uppåt, neråt, inåt och utåt:

  • Uppåt och neråt är de olika förutsättningar som finns inom organisationen. Exempelvis: har jag en tydlig uppdragsbeskrivning? Vad förväntas av mig - från mina chefer, uppåt, och från dem i den grupp jag leder, nedåt.
  • Inåt handlar om den inre kompassen. Vilka grundläggande värderingar har jag som kommer till uttryck i ledarskapet? Här fick vi göra en övning för att se våra grundläggande värderingar och vilken betydelse de har. Är det något jag behöver förändra? Kolliderar de med andra värderingar? Är jag på rätt ställe, och stämmer det som jag ska göra med de värderingar jag står för?
  • Utåt är sådant som man måste hantera i sin arbetsroll. Exempelvis relationer med medarbetare, gruppens historik och den situation man befinner sig i.

Man kan använda det både för sitt eget ledarskap, och som diskussion i en arbetsgrupp.

Var det något du saknade?
– Nej, det var endast två timmar långt men tiden användes väl och gav mig mycket.

Är det något du har börjat jobba med redan?
– Inte än, men jag har tänkt ta tid att tänka genom mina grundläggande värderingar mer noggrant. Vi fick även ett förslag på olika sätt att ställa frågor för att utveckla och coacha medarbetare. Det ska jag ta vidare till utvecklingssamtal.

Christina Jägare

kommunikatör
08-466 24 87

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies