Fråga oss här!
Vi erbjuder

EU-jobb för fler än statsvetare

Även naturvetare har goda chanser att få jobb i Bryssel och Luxemburg. Där finns spännande jobb inom allt från klimat och miljö till kemikalielagstiftning och livsmedel. Det gör att den naturvetenskapliga kompetensen är efterfrågad.

Av Antonia Grönvall

Publicerad: Uppdaterad:

Vill du jobba och bo utomlands, där du har möjlighet att träffa nya människor varje dag? Då är ett jobb inom EU något för dig.

- Det finns många myter om hur det är att jobba inom EU, säger Petra Göransson, EU-rekryterare från Universitets- och Högskolerådet.

På ett seminarium i april slår hon hål på den vanligaste myten "man måste vara statsvetare för att jobba inom EU".

- All kunskap är viktig inom EU och även naturvetare kan bidra med sakkunskap inom de olika institutionerna.

En mix av olika kulturer

Ännu en vanlig myt är att man måste kunna tala franska.

- Det stämmer inte alls. Franska är meriterande men absolut inget krav. Däremot uppmuntras alla anställda att lära sig språk och får språkundervisning under arbetstid, säger Petra Göransson.

De flesta institutioner har sitt säte i Bryssel, med Luxemburg på en värdig andraplats. Kollegorna är från alla 28 medlemsländerna och mångfalden från Europas alla hörn är ett faktum.

Här blandas språk, kultur, normer och värderingar och varje dag är en ny upplevelse i en internationell miljö med hög storstadspuls.

- Ett jobb inom EU:s institutioner betyder en plats där du kan vara med och påverka Europas och världens framtid, säger Alexandra Petrakos, expert på internationell rekrytering på Migrationsverket,

Tuff väg med tydligt mål

Den nio månader långa rekryteringsprocessen kan tyckas lång och främmande för oss svenskar. Men trots att vägen dit kan vara tuff finns ett solklart mål med fantastiska förutsättningar.

- Det är en karriär utöver det vanliga, säger Manuela Leijerfelt, EU-rekryterare, som jobbat och bott i Bryssel under många år med sin familj.

Rekryteringsprocessen sköts av EPSO, European Personnel Selection Office. På deras hemsida kan vem som helst skapa ett konto och du kan med fördel skapa detta i god tid innan du tänkt ansöka. När du sedan ansökt går du igenom ett antal steg med olika tester och intervjuer i någon av medlemsländernas huvudstäder. De bästa kandidaterna väljs ut och skrivs upp på en lista och det är först då du kan söka tjänster, och arbetsgivare inom EU kan också söka efter dig.

Vem kan söka?

- Har du en universitetsexamen, eller kan garantera en senast den 31 juli samma år som du ansöker, då kan du söka EU-jobb.

Alexandra Petrakos tipsar om de olika tjänsterna som finns att söka. Som naturvetare kan du inom ditt specialområde jobba med allt från lagar och förordningar till praktiskt arbete ute i medlemsländerna.

Förutom en universitetsexamen finns det några behörighetskrav som du måste uppfylla när du söker EU-jobb. Du måste vara medborgare i något av EU:s medlemsländer och ha mycket goda kunskaper i ett av EU:s officiella språk, förslagsvis ditt modersmål. Du måste också ha mycket goda kunskaper i engelska, tyska eller franska.

 

5 tips när du ansöker

Språk och grammatik är viktigt, så lägg ner lite extra tid på att få det rätt.Översätt dina titlar och jämför gärna med liknande jobb som ligger ute. Var klar, koncis och konkret. Framhåll dina kompetenser och styrkor med exempel.Behövs foto? Ja, men tänk igenom vilken typ av foto du väljer.Var noggrann och ta god tid på dig så att allt blir rätt.

 

Bra länkar:

Jobba i EU

Fler tips

:

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies