Fråga oss här!
Vi erbjuder
Ylva Wander ser en möjlighet att vidga sin kompetens inom ekonomi och marknad.

”Draknästet lockar mig”

I januari kommer en ny chans att gå utbildningen i Affärsmannaskap. Vi gjorde ett nedslag på infoträffen i Stockholm. Naturvetare ser chansen att vidga sin kompetens.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jätteintressant, utbildningen ser ut att täcka in det mesta och är en chans att vidga sin yrkesroll med bland annat marknad och ekonomi, säger Ylva Wandar, miljöcontroller på Fortum Värme.

Den avslutande delen med draknästet, där deltagarnas affärsidéer bedöms av professionella investerare, lockar henne. Draknästet är dock inte obligatoriskt utan en möjlighet för den som vill.

Lär sig språket

Även Ulf Klangby, vd på företaget Devyser som gör genetiska tester, ser möjligheter.

– Det verkar intressant, men det ska finnas tid och pengar också. Att som naturvetare tillägna mig affärsvärldens språk skulle vara värdefullt. Roligt och utvecklande att proffsen bedömer affärsplanen som alla ska göra.

En fråga som dök upp var om man ska göra en affärsplan för hela det företag man jobbar på.

– En affärsplan kan göras på olika nivåer, allt från ett avgränsat projekt till hela bolaget. Ekonomi måste dock vara en del av strategin i affärsplanen, säger programledaren Per Arvidson, som är forskare i företagsekonomi på Lunds universitet och lärare på utbildningen.

Affärsplan som en röd tråd

Den egna affärsplanen går som en röd tråd genom utbildningen.

– Utgå från ett verkligt projekt på ditt arbete. För flera som har gått kursen har affärsplanen lett till konkreta förändringar i den organisation de jobbar inom.

Han understryker poängen med att lära sig ett nytt språk, med begrepp som affärsstrategier och ekonomistyrning.

– Du lär dig att definiera ekonomiska nyckeltal. För att hänga med i snacket kommer du efter kursen att kunna läsa och tolka ekonomiska rapporter.

Pengarna tillbaka

Per Arvidson ger garantier för det och lovar till och med pengarna tillbaka om deltagarna till exempel inte lär sig att tolka ekonomiska rapporter, under förutsättning att de följer studieplanen. För att få sina 7,5 universitetspoäng krävs närvaro och att man gör sin affärsplan.

– Dubbla kompetenser öppnar dörrar till nya karriärer och kan ge lust att göra något annat. Det har vi sett exempel på, säger Per Arvidsson.

Själva upplägget då?

– Vi startar med en första programträff 13-15 januari i Lund, fortsätter med två träffar i Stockholm, och avslutar 19-20 maj i Lund.

Läs mer om Affärsmannaskap.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies