Vi erbjuder
Från vänster: Lisa Strandh, Linn Stenbom, Elisabeth Lindström (ordförande), Caroline Engholm, Olivia Bergstén, Sofia Eriksson och Natasja van Lohuizen (valberedning)

Djursjukskötarna blir starkare

12-13 september genomfördes Naturvetarnas konferens för djursjukskötare. 23 taggade medlemmar kom tillbaka till jobbet med ny entusiasm och energi.

Publicerad: Uppdaterad:

Antalet djursjukskötare inom förbundet har vuxit. De många utmaningar som det nya yrket står inför, gör att behovet av att bilda en professionsförening blivit allt tydligare. För att diskutera den frågan, samt för att berätta vad Naturvetarna som fackförbund kan göra för djursjukskötarna arrangerades en konferens för djursjukskötare i september.

Vetgiriga frågor om varför man ska vara medlem i Naturvetarna som djursjukskötare, vad det innebär med ett tjänstemannaavtal, presentation av resultat från en nyligen genomförd arbetsmiljöundersökning avlöstes av en rolig och kreativ diskussion om hur djursjukskötarna inom Naturvetarna skulle kunna bli fler.

Resan med Birka Princess avslutades med ett beslut om att bilda Djursjukskötarnas Riksförbund och val av styrelse. Nästa vecka fattar förbundsstyrelsen ett formellt beslut om att Djursjukskötarnas Riksförbund ska bli en professionsförening in om Naturvetarna. Därefter finns bättre förutsättningar än någonsin att påverka i frågor som rör djursjukskötares arbetsvillkor.

Bakgrund: När det nya yrket djursjukskötare skapades, i samband med att utbildningen blev 3-årig och en legitimation infördes, fick förbundsstyrelsen en förfrågan om djursjukskötare skulle vara välkomna att bli medlemmar i Naturvetarna. Svaret blev ja. Inom förbundet finns sedan tidigare flera andra professioner med kompetens om djur och dessutom också en del professioner som arbetar inom djursjukvården ex. biomedicinska analytiker och biologer.

En av deltagarna var Linn Stenbom.

Vad hade du för förväntningar på resan?

– Att få information om hur Naturvetarna ska jobba för vår yrkesgrupp för att höja statusen. Och framför allt för att få ta del i avtalet så att lönerna och arbetsmiljön inom yrket kan bli bättre. Mina förväntningar blev uppfyllda och jag hade supertrevligt!

Vad fick du ut av konferensen?

– Jag fick svar på mina funderingar, och utbytte erfarenheter med kollegor! Dessutom blev jag en del av styrelsen i vår nya professionsförening. En utmaning som jag ser mycket fram emot!

Rekommenderar du andra djursjukskötare att välja Naturvetarna?

– Ja, det har jag gjort sedan jag blev medlem 2013. Naturvetarna jobbar för att vi ska få det så bra som möjligt på många sätt, gällande bland annat arbetsmiljö och löner. Jag bjöd in Naturvetarna till min arbetsplats Anicura Djursjukhuset i Jönköping den 22 september och flera av mina kollegor blev medlemmar efter det. Jättekul! Jag ska fortsätta rekommendera Naturvetarna till alla Djursjukskötare jag träffar och framför allt jobba hårt för att vi ska få fler medlemmar genom den nybildade professionsföreningen!

Marita Teräs

utredare
08-466 24 81

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies