Fråga oss här!
Vi erbjuder
Per Bolund menar att fotsteg till soptunnan och andra knuffar till hållbart beteende inte leder till diktaturens brant.

Dagens spaning: Nudging en knuff till hållbara val

Ett nytt begrepp dök upp i Almedalen i dag. Ministern Per Bolund välkomnar nudging, som kan få oss att agera hållbart utan att vi tänker på det. Men han fick mothugg av en debattör som menar att det är popakademiskt och inte hör hemma i en demokrati.

Publicerad: Uppdaterad:

På tankesmedjan Fores seminarium presenterade Therese Lindahl sin nya bok om nudging. Tanken är att man med små knuffar ska få folk att ändra beteende utan att de vet om det. Tekniken grundar sig på kognitiv och socialpsykologisk kunskap.

Belönas med smiley

Ett exempel är positiv återkoppling med en smiley när man förbrukar mindre energi. Fotavtryck som visar vägen till soptunnan är ännu en nudging.

- Det nya är att man nu gör det i ett gott syfte, som att skapa bättre hälsa och att minska människors klimatpåverkan. I dag används det mest i kommersiella syften för att få folk att handla mer chips och godis, sa Therese Lindahl.

Rädda planeten

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister är positiv till idén och bidrar gärna till att människor agerar på ett som gynnar klimat och hälsa.

- För mig är det naturligt att använda nudging för att rädda planeten. Det ska vara lätt att göra rätt. Gör ickevalet till ett bra val. PPM-fonderna är ett bra exempel, där placeringarna borde ske i hållbara fonder för den som inte gör något val alls.

Djävulens advokat

I panelen fanns en djävulens advokat som gav spänst i debatten. Mattias Svensson avfärdade nudging med demokratiska argument.

- Det hör popakademiskt och inget staten ska ägna sig åt. Förr hade vi kollektivanslutning till kyrkan och ett medlemskap i facket innebar också stöd till det socialdemokratiska partiet. Vi vill bort från det. Staten ska inte ge en knuff åt något håll.

Ska utvecklas

Therese Lindahl kontrade med att konceptet inte har nått sin slutlig form och ska utvecklas,

- Det måste finnas valfrihet där information gör att folk kan välja bort förval som grön el, sa Therese Lindahl.

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, är också positiv om nudging används till saker vi är överens om, som klimatfrågan, medan det är mer tveksamt i ideologiska frågor.

- Jag fattar inte kritiken, sa Per Bolund.Ska vi tillåta kommersiell nudging för chips och choklad, medan annan nudging ska förbjudas, sa han retoriskt. Det är dags att jämna ut spelplanen.

Ej diktaturens brant

Therese Lindahl klargjorde att nudging ska användas som ett komplement till styrmedel, som avgifter och subventioner.

Frågan om skillnaden mellan att ändra beteende och ändra attityd var på tapeten.

- De går hand i hand. Ett ändrat beteende leder ofta till ändrade attityder, sa Johanna Sandahl.

Per Bolund var tydlig i sitt budskap.

- Fotsteg till soptunnan är inte en väg till diktaturens brant. Det ska inte vara svårare att göra hållbara val än att göra dåliga val, som ofta är fallet i dag.

Läs fler dagens spaning från Almedalen

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies