Vi erbjuder

Dagens spaning: Måltidens möjligheter

Dietisten Elisabeth Rothenberg talar om den stora potentialen som finns i offentliga måltider. Hur de kan ha en roll i utbildning och folkhälsa. Och att dietisternas kunskap behövs i den kommande livsmedelsstrategi. Läs Dagens spaning från Almedalen.

Publicerad: Uppdaterad:

– Vi dietister kan arbeta med allt från att förebygga till att behandla sjukdom. Genom att vi hjälper till att förändra individers matvanor på ett sätt som är anpassat till deras förutsättningar, säger Elisabeth Rothenberg ordförande i dietisternas riksförbund, DRF.

DRF deltog under tisdagseftermiddagen i seminarier och mingel där man diskuterade måltider i vård, skola och omsorg. Och hur dessa kan bidra till samhällsutvecklingen, till exempel bättre hälsa och miljö.

– Jag hoppas att den offentliga måltiden får en tydligare roll som en del i barn och ungas utbildning, men framför allt för hälsoaspekterna. Det finns en potential i den offentliga måltiden eftersom vi äter alltfler måltider utanför hemmet, säger Elisabeth Rothenberg.

Smakpreferenser

Hon tycker att det behövs ett visionsdokument för den offentliga måltiden. Där man bryter ned vad en måltid består av och vad som är viktigt i varje del. Och även att våra behov av mat och måltid varierar över livet och med hälsostatus.

– Jag tycker också att den offentliga måltiden ska bidra till ökad jämlikhet i hälsa. Till exempel att man på förskolan kan vidga barnens smakpreferenser till sådant de inte får hemma. På så sätt kan de förknippa god mat med mer än det som i sämsta fall är energität, men näringsfattig mat, säger hon.

På samma sätt talar hon om hur måltider i skolan kan bidra till goda levnadsvanor för barn som kanske inte får detta hemifrån. Och hur maten i äldreomsorgen har en roll i god livskvalitet för hälsa och gemenskap.

Forskningsfokus

Hon efterlyser ett tydligare forskningsfokus och önskar att man använder systematiska metoder för att ringa in specifika frågeställningar.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att man forskar mer om den offentliga måltiden. Det finns ett bra kompetenscentrum och man satsar pengar, men det är dåligt med forskningserfarenhet, säger Elisabeth Rothenberg.

Folkhälsa och välmående

Hon tycker att Hälsodalen i Almedalen är en bra arena för att lyfta frågor och knyta kontakter. Tidigare under dagan satt hon i samma panel som Annika Åhnberg, huvudansvarig för regeringens livsmedelsstrategi. Och den kontakten kommer att fortsätta.

– Den offentliga måltiden har en stor potential för folkhälsa och välmående. Att välutbildade människor lagar mat som kan hjälpa till att bevara eller återvinna hälsan, avslutar hon.

Text: Anna Norberg

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies