Fråga oss här!
Vi erbjuder
Eva Thörnelöf har bland annat pratat om återvinning, hållbara städer och viltförvaltning i Almedalen. Som naturvetare och gd för Naturvårdsverket är hon efterfrågad.

Dagens spaning: Gd med klöver över till soldrivna ledlampor

Lugnet börjar lägga sig i Almedalen. På en fullastad cykel möter vi generaldirektören Eva Thörnelöf nere i hamnen. Hon var bland annat med på seminariet "Klöver över - vad gör vi med dem?"

Publicerad: Uppdaterad:

- Jag är glad över att Naturvetarna går före och utmanar andra fackförbund att också placera pengar i hållbara projekt. Som medlem känner jag mig stolt, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör för Naturvårdsverket.

Hon gillar att projekten är så konkreta och begripliga.

- Att låna ut pengar till soldrivna ledlampor i Indien känns bra. Att över 80 procent av mikrolånen går till kvinnliga entreprenörer i utvecklingsländer visar också att pengarna gör nytta.

Avkastar 2 procent

Nu har hon själv planer på att placera pengar i den här typen av projekt.

- I dessa tider med minusränta jagar inte jag ränta. Avkastningen har ändå varit bra de senaste åren, 2 procent förra året, enligt Oikocredit.

Samlat grepp om viltfrågan

Som gd har Eva Thörnelöf bråda dagar i Visby och man har en tydlig strategi för Naturvårdsverkets närvaro i Almedalen. Tidigare har de inte arrangerat några egna seminarier, utan nöjt sig med att delta i olika paneler. I sista minuten utan att vara med i programmet bjöd de in till ett seminarium om en ny strategi för viltförvaltning.

- Alla intressenter var på plats och mottagandet blev positivt. "Äntligen ett samlat grepp, där också brukandet finns med", var en kommentar. Nu är en grund lagd med adaptiv förvaltning som ledstjärna.

Vad innebär det?

- Vi tar fasta på viltets värden i bred bemärkelse, allt från jakt och naturupplevelser till bevarande av biologisk mångfald. En viltförvaltning i balans gör att alla kan uppleva viltets värden, säger hon övertygande.

Det andra seminariet handlade om lanseringen av lokala klimatinvesteringsbidrag. Redan i höst finns det 125 miljoner för kommuner och företag att ansöka om. Sedan tillförs 600 nya miljoner varje år under en period.

- Projekten ska vara kopplade till kommunala och regionala klimatplaner. Hett just nu är att anlägga laddningsstolpar till elbilar.

Hållbara städer

Som gd är hon efterfrågad att sitta med som expert i olika seminariers paneler. Dessa har handlat om allt från återvinning av metaller från deponier och hushållssopor till plattformar för hållbara städer.

- Frågan om hållbara städer är intressant och innebär ett koncentrat av allt, som luftkvalitet, avlopp, trafik, parker och natur som en buffert och platser för avkoppling. Även hälsofrågan kommer in här.

Gillar facket

Innan Eva Thörnelöf cyklar vidare till ett möte med landshövdingen och Havsmyndighetens gd vid landshövdingens residens kan jag inte låta bli att fråga vad hon tycker om Naturvetarna.

- Vid sidan av att hålla sig uppdaterad genom tidningen Naturvetare, lönestatistik och annat, är det viktigt med lokal samverkan. Vi har en bra dialog med Saco-S och löser de flesta frågor i samförstånd. Utan en facklig motpart hade varit svårt att komma framåt och hitta lösningar som båda parter kan vara nöjda med.

Det gör att hon är medlem i Naturvetarna och lite tillspetsat stöder motparten.

 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies