Fråga oss här!
Vi erbjuder
Anders Fröberg, vd för Borealis vill se en nationell kraftsamling när Sverige ska gå före och minska utsläppen av klimatgaser.

Dagens spaning: Att gå före lönar sig

Att bana väg har ofta ett pris, men hittills har det gynnat Sverige att minska utsläppen av klimatgaser mer än andra länder. Politikerna vill gå snabbare fram än industrin, kom fram på ett seminarium i Almedalen som bland andra Ikem och Skogsindustrierna arrangerade.

Publicerad: Uppdaterad:

- Visst ska vi gå före, men det ska balanseras mot risken att vi förlorar konkurrenskraft, sa Anders Fröbeg, vd för kemiföretaget Borealis Sverige.

Politikerna vill raska på omställningen.

- Vi ska visa vägen, och utan tvekan är det fler plus än minus med en sådan strategi, sa Rickard Nordin (C). Men det måste ske utan att industrin flyttar och orsakar utsläpp i andra länder.

Forskare bromsar

Forskaren Runar Brännlund är inte lika säker på att Sverige ska gå så snabbt fram.

- Att gå före är bra, men ännu viktigare är att samarbeta med andra länder. Vi får inte avvika för mycket i jämförelse med andra länder.

Han påminde om att Kyotoavtalet bara omfattar 30 procent av utsläppen. Kommande klimatmöte i Paris i december ger en ny chans att få med länder som USA och Australien.

- Vi har visat att det går att kombinera industriell utveckling och minskades utsläpp. Ny miljöteknik spiller över på andra länder som även de kan minska sina utsläpp.

Innovativa lösningar

Anders Fröberg på Borealis ser lösningen i innovation, där morot och piska ska kombineras. Det behövs alltså både koldioxidavgifter och stöd från politikerna.

- Jag vill se en nationell kraftsamling på vägen mot nollutsläpp. Men kom ihåg att ambitionen kan bli vår fiende när vi ska nå målet att minska de globala utsläppen, sa Anders Fröberg.

Inom projektet Hållbar kemi jobbar Borealis för att återvinna plaster och att utveckla nya plaster med skogen som råvarukälla. I dag tillverkas den gröna plasten av sockerrör från Brasil.

När får vi se den första träplasten på marknaden?

- De industriella processerna tar mellan tre och fem år att utveckla. Vi har ett intressant samarbete med Skogsindustrierna som ser lovande ut. Det gäller också utveckling av nya bränslen, sa Anders Fröberg.

Export som gynnar klimatet

Den klimatsmarta exporten kommer inte med i de jämförelser av utsläpp av klimatgaser som FN gör i dag.

- Om vår export av till exempel papper och kemiprodukter, liksom miljöteknik, tas med i jämförelsen ligger Sverige ännu bättre till än i dag, sa Astrid Kander, professor vid Lunds universitet.

Hon menar att även den komponenten måste finnas med när ett lands "Carbon points" räknas fram.

- Vårt förslag har granskats av experter och publicerats i Nature. Nu vill vi nå ut med idén till politiker och andra forskare, sa Astrid Kander, som i första hand inte har för avsikt att ändra beräkningsgrunderna.

- Se det som ett komplement och ett sätt att komma närmare sanningen.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies