Fråga oss här!
Vi erbjuder

Chefsfrågan: Hur få balans i det fria arbetslivet?

Jag är relativt ny som chef på ett litet life science-bolag. Alla medarbetare har fri arbetstid, själv startar jag min arbetsvecka på söndag kväll och mejlar till medarbetarna. En av dem avser att inte besvara dessa mail. Hur hanterar jag det?

Publicerad: Uppdaterad:

Du beskriver en arbetsplats med stor frihet att lägga upp det egna arbetet. En frihet som också kan innebära arbetsmiljörisker för dem som är djupt engagerade i sitt arbete och som har svårt att sätta gränser.

Som chef i det gränslösa arbetet är det bra att fundera på hur man skall hantera sitt arbetsmiljöansvar och förebygga utmattningssyndrom. En viktig uppgift i det gränslösa arbetet är att skapa struktur och trygghet.

Struktur kan till exempel handla om att bara skicka mejl när alla medarbetare har möjlighet och vilja att ta del av dem, alltså i normalfallet under ordinarie arbetstid. Det viktigaste är dock att ni som arbetslag pratar om vilka strukturer ni ska ha på er arbetsplats. Mitt råd är att du i samråd med dina medarbetare kommer överens om hur mejlen ska användas och vilka begränsningar som ska gälla. Självklart måste medarbetarna besvara mejl även om de skickas på en söndag. Däremot kan man som chef inte förvänta sig ett svar under helgen.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies