Fråga oss här!
Vi erbjuder

Bör jag skaffa F-skattsedel?

FÖRETAGARFRÅGAN: Jag har en anställning och gör lite småjobb vid sidan om. Det kan handla om att leda guidade turer i fjällen och hålla föreläsningar. Bör jag ha eget företag med F-skattsedel? Jag drar in runt 25 000 kronor per år.

Publicerad: Uppdaterad:

Din hobby blir en affärsverksamhet när den har ett vinstsyfte och bär sig ekonomiskt på sikt. Om dina guidade turer och föreläsningar också är återkommande och inte bara tillfälliga så finns det anledning att registrera ett företag. Då bör du fundera på vilken typ av företag som passar dig och din verksamhet bäst.

Att ha F-skattsedel innebär en konkurrensfördel. Det underlättar för uppdragsgivare som betalar ett arvode som täcker allt, och själv slipper tänka på att betala in skatter och sociala avgifter och annat. Även om företaget är en bisyssla måste du ansöka hos Skatteverket om att bli godkänd för F-skatt, med villkor som gäller för dem som växlar mellan anställning och företagande. Tänk på att det är de sammanlagda inkomsterna från din anställning och ditt företag som ligger till grund för hur mycket du ska betala i skatt.

Din sjukpenning, a-kassa och pension påverkas inte så länge du jobbar lika mycket som i dag i din anställning. Om inkomsten från ditt vanliga jobb blir lägre sjunker din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, vilket påverkar ersättningen vid sjukdom och föräldraledighet.

När det gäller a-kassa så ska du anmäla din bisyssla till Akademikernas a-kassa AEA. Blir bisysslan godkänd så får du ersättning som vanligt vid arbetslöshet. Om du går ner i arbetstid och behöver a-kassa för att ditt företag går dåligt så gäller särskilda regler. Kontakta AEA för information.

Pantea Ansari

ombudsman
08-466 24 03

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies