Vi erbjuder
1 oktober tillträder växtekologen och naturgeografen Björn Risinger sitt nya jobb. Foto: Kat Singer/Havs- och vattenmyndigheten.

Ny gd på Naturvårdsverket

Dialog och öppenhet är Björn Risingers ledstjärnor som ny generaldirektör för Naturvårdsverket. De senaste fyra åren har han varit gd för Havs- och vattenmyndigheten.

Publicerad: Uppdaterad:
Vad kan du tillföra Naturvårdsverket?

– Ett gott ledarskap med erfarenhet av stora organisationer. Öppenhet är också mitt signum. På Havs- och vattenmyndigheten har vi inget intranät. I stället speglas allt på den offentliga webben.

Hur ser du på facket?

– Jag tror på samverkan och dialog, både med andra myndigheter och med omgivande samhälle. Lika viktigt är att samverka med de fackliga organisationerna. Jag har själv varit ordförande för Saco-föreningen på Länsstyrelsen i Falun.

Vad kan du om Naturvårdsverket?

– Mycket har förändrats sedan jag själv jobbade där som chef för naturresursavdelningen under drygt sju år. En spännande tid väntar med utmaningar inom bland annat klimat och biologisk mångfald. Nu ska jag lära känna den nya organisationen som har det samlade ansvaret för miljöarbetet i Sverige och uppföljning av miljömålen.

Hur är känslan?

– Jätteroligt, men också lite pirrigt. Det finns en del beröringspunkter med jobbet på HaV. Till exempel har Naturvårdsverket ansvar för viltförvaltningen, medan fisket sorterar under HaV.

Hur har reaktionerna varit?

– Omtumlande att följa twitterflödet, med många grattis. Kul att både miljöorganisationer och branschorganisationer, som LRF, uttrycker sig positivt.

Så nu går flyttlasset till Stockholm?

– Nej, jag kommer fortsätta att veckopendla från hemmet och familjen i Mullsjö. Skillnaden är att resan till jobbet nu går norrut.

Är du själv naturvetare?

– Ja, i botten är jag växtekolog och naturgeograf.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies