Fråga oss här!
Vi erbjuder
Foto: Anna Ledin Wirén

Bästa tipsen inför arbetsmarknadsdagen

Att gå på en arbetsmarknadsdag kan ge idéer om vad du vill göra efter studierna. Kanske den till och med kan leda till praktik eller jobb. Johan Runesson, karriärrådgivare på Naturvetarna, ger sina bästa tips.

Publicerad: Uppdaterad:
Vad är poängen med en arbetsmarknadsdag?

– Du får inblick i vilka företag och positioner som finns, knyta kontakter och inspireras att se nya möjligheter. Det är ett av flera sätt att göra kopplingen mellan studier och jobb lite tydligare. I bästa fall skulle dagen kunna leda till jobb och utökat nätverk, men även praktik, exjobb och sommarjobb.

Hur ska jag förbereda mig?

– Ta reda på vilka som är utställare och fundera på om du vill presentera dig själv för något särskilt företag och vilka frågor du vill ställa. Anmäl dig till andra aktiviteter i god tid, till exempel cv-coachning, speed dating med företag eller seminarier. Om du inte redan gjort det bör du skaffa en LinkedIn-profil, då är det lätt att knyta kontakter efter arbetsmarknadsdagen. Kanske kan det vara en idé att trycka upp visitkort eller ta med en skräddarsydd eller generell cv. Fundera också på om du gör bäst i att gå på mässan själv eller med någon annan för att du ska få ut det bästa av dagen.

Hur presenterar jag mig på bästa sätt?

– Förbered gärna ett så kallat hissamtal, på engelska ofta kallat elevator pitch. Det är en kort och koncis presentation av dig. Fokus bör vara värdet av att anställa just dig för just den här arbetsgivaren. Det kan till exempel vara dina egenskaper, färdigheter, kompetenser och erfarenheter som kan vara av nytta för arbetsgivaren.

Vad ska jag tänka på när jag är där?

– Ställ öppna frågor så som när, hur, varför, vad och vem. Fokusera på den du pratar med och vad hen heter, då kan du alltid ta kontakt i framtiden och ställa följdfrågor. Om du får möjlighet kan du presentera dig själv enligt hissamtals-modellen.

Vad ska jag göra efteråt?

– Följ upp det du tycker var bra under dagen. Knyt kontakter på LinkedIn med dem du pratat med och följ arbetsgivarens företagssida. Har du fått ett visitkort, mejla och tacka för den trevliga pratstunden och lägg kanske till att du ser dem som en intressant arbetsgivare efter examen. Är det snart kan du fråga om de söker någon med din profil eller var du kan skicka en spontanansökan. Fråga gärna om de är intresserade av ett möte över en kopp kaffe.

Naturvetarna besöker flera arbetsmarknadsdagar som universitet och högskolor arrangerar runt om i Sverige. Se vart du kan träffa oss i kalendern.

Naturvetarnas studentråd har tagit fram tips på hur du tar kommandot över arbetslivsanknytningen i din utbildning.

Naturvetarnas karriärservice kan exempelvis erbjuda cv-, intervju och LinkedIncoachning. Läs mer här.

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies