Vi erbjuder
Med Rubiks kub som metafor visade Olof Röhlander att man aldrig ska ge upp. Snart vänder det.

"Att driva eget är som att köra Porsche"

Inspiration, struktur och handfasta råd fick de som var på Driva eget-dagen i Stockholm. En ny chans för företagare i Naturvetarna kommer snart i Malmö och Göteborg. Håll utkik i kalendern.

Publicerad: Uppdaterad:

Det bjöds på blandad kompott på Driva eget-dagen i Stockholm. Först ut var vd för Middagsfrid, Kicki Theander, som berättade om sitt framgångsrecept. Hon gav handfasta råd med sina egna erfarenheter som grund.

När hon startade företaget förverkligade hon en dröm, som i dag omsätter 80 miljoner kronor.

- Skulle jag nöja mig med att vara managementkonsult, eller fanns det något mer? Utan att vara nutritionist eller kock levererar vi matkassar med recept för veckans alla dagar hem till dörren. Med äkta råvaror löser vi problem för människor, som på ett enkelt sätt vill äta hälsosamt.

Draghjälp från media

Det hela tog fart när hon fick media att skriva om företaget. Med en bra företagside och fina bilder hamnade Kicki Theander på omslagssidorna.

- Det är en del av vårt PR-arbete. Ännu en nyckel är att ägna hälften av tiden åt försäljning och att vara tydlig med sitt budskap och fokusera. Kom till skott och fila inte för länge på din webb och annat, utan det kan förbättras under resans gång.

Passion för sin produkt och det man håller på med föder också framgång.

- Och glöm inte att fira framgångar. Kom ihåg att leva nu och inte senare.

Låt inte surdegarna jäsa

Vem har sagt att det är tråkigt med struktur? David Stiernholm, som titulerar sig struktör, visade hur man kan få flödet på jobbet att fungera bättre. Organisera, fokusera och automatisera är vägen dit.

- Samla allt som ska göras på ett ställe. Sprid inte ut dem på post-it-lappar, appar, kalendrar och excellistor. Blanda inte stort och smått, utan ha en lista för en arbetsdag, där punkter kan bockas av. Det ger tillfredsställelse.

De större projekten lägger han i en annan lista som man kollar av med jämna mellanrum.

- Låt inte surdegarna jäsa. Ta ett första steg, gärna direkt, så är de snart ur världen.

Ge aldrig upp

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det gick ett sus genom publiken på flera hundra personer när föreläsaren Olof Röhlander äntrade scenen.

På ett känsligt sätt berättade han om sin barndom i Sundsvall där hans föräldrar prövade lyckan att vara företagare. Efter en berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan gick företaget till slut i konkurs.

- Det är bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls. Det handlar om inställning, säger han och liknar företagandet vid Rubiks kub. Man skruvar och lyckas med ena sidan, så skruvar man lite till och allt faller.

"Men man ska aldrig ge upp", säger han som ett mantra. Ett annat mantra är "Snart vänder det".

Hitta glädjen

Han vill att man ska hitta glädjen i sitt företagande.

- Älta inte problem, utan se dem som en parentes. Se till att vara i ditt esse varje dag, även när du förlorar vinner du - nya erfarenheter.

Olof Röhlander levererar metaforer.

- Att starta eget är som att sätta sig i en Porsche, sedan blir det svårt att köra Opel. Ha ett finger i luften och ett på bröstet. Ha koll på marknaden och jobba med något du tror på och brinner för.

Hur gick det då för pappan som hade lagt ner hela sin själ i företaget? När allt var som svartast blev han uppringd av ett nystartat företag inom försäkringsbranschen, som han hade erfarenhet av. Som chef där gjorde han succé.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies