Fråga oss här!
Vi erbjuder

Årets hortonom säkrar jordkvaliteten

Hortonomen Claes Bohlin har med sin kunskap och sitt engagemang blivit utsedd till Årets hortonom 2016. Hans arbete med standardiserings- och certifieringsfrågor för branschen har gjort honom respekterad även utanför Sverige.

Publicerad: Uppdaterad:
Grattis! Hur känns det att bli utsedd till årets hortonom?

– Hedrande och lite oväntat. Jag pensionerade mig nyligen efter att ha jobbat som hortonom i många år, samtidigt som jag har startat upp egen konsultverksamt där jag ska jobba med att bevaka frågor som berör jordbranschen åt företag.

Vad bidrog till att du fick utmärkelsen?

– Jag har varit involverad i många branschgemensamma frågor, som certifieringar och standardisering. Bland annat var jag drivande från Sverige i att ta fram en europeisk standard för mätmetoder av jord. Det låter lite torrt och tråkigt, men det är viktiga frågor ur konsumentsynpunkt.

Vad gör du nu?

– Genom mitt nya konsultande har jag lite tentakler kvar i branschen med lite olika uppdrag. Bland annat i den europeiska branschorganisationen EPAGMA i Bryssel, jobbar jag med ett nytt initiativ kring miljöcertifiering av torvtäkter. Jag är också ombudsman i Torvfabrikernas centralorganisation.

Varför är det roligt att jobba som hortonom?

– Jobbet är varierande. Trots att jag varit på samma företag i över trettio år har jag jobbat med olika områden och hela tiden fått nya utmaningar. Jag började med försäljning och teknisk rådgivning kring odlingssubstrat, sedan med kvalitets- och utvecklingsarbete. Jag har haft mycket internationella kontakter då jag fått söka kunskap utanför Sverige som har en relativt liten jordbransch. Dessutom har jag under alla år haft många fantastiska kollegor.

Årets hortonom utses av Sveriges hortonomförbund.

Motiveringen lyder:

"Hortonom Claes Bohlin har lång erfarenhet inom jordbranschen. Genom stort kunnande inom substrat, torv, växtnäring och jordars egenskaper har Claes vunnit stor respekt, både inom Sverige och även internationellt, då genom arbetet med standardiserings- och certifieringsfrågor för branschen. Claes Bohlin har under sin långa karriär generöst delat med sig av sina rika erfarenheter."

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Pär Lennartsson 2015-12-23

Spontant utbrister man "ÄNTLIGEN" Och stort GRATTIS ! Har haft den stora äran att arbeta i närheten av Claes i 15 år och möjligheten att ösa ur "kunskapens källa" Med ett fantastiskt tålamod, och alltid med en glimt i ögat, har Claes ödmjukt och generöst delat med sig till oss medarbetare av sin både breda och djupa kunskap.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies