Vi erbjuder
Runt 50 naturvetare lyssnade på mikrobiologen Tara Wahab, statistikern Magnus Pettersson och kemisten Susanne Jonsson.

AW med bästa karriärtipsen

Tre inspiratörer med tre helt olika karriärer. Ha roligt, var nyfiken och jobba med något du tror på, var deras bästa tips till studenter och doktorander när Naturvetarna bjöd in till after work på KI.

Publicerad: Uppdaterad:

Först ut var Susanne Jonsson, numera kemist på Alfa Laval. Hon ritade en trivsellinje över sin 25 år långa karriär. Den har gått som en berg- och dalbana, mest uppåt.

– På första jobbet efter examen åkte vi runt i Sverige och jagade föroreningar och utvecklade analysmetoder. Vi tog prover i Östersjön, på glaciärerna i Tarfala och på andra spännande platser.

Sedan styrde hon kosan åter till akademin och blev doktorand.

– Det var en härlig tid och på sitt sätt egoistisk, man kunde gå på djupet och jobba under stor frihet, samtidigt som man skulle leverera.

Ny vändning

Men därefter blev det inte riktigt som hon tänkt sig. Tillbaka till sitt tidigare jobb fick hon en annan roll med undervisning och handledning.

– Det var inte min grej, så jag slutade och blev labbchef på ett litet svenskt företag med hela världen som arbetsfält. Jag var mitt i smeten och det hände saker hela tiden.

Men så en dag brast allt. Företaget gick dåligt och ledningen svajade, vilket slutade med att det blev uppköpt av Alfa Laval, dit hon följde med.

– Nu är det uppåt igen och jag stortrivs med både jobb och kollegor. Ett stort plus är att lönen är högre i dag.

En av hennes framgångsfaktorer är att göra ett bra jobb och bli oumbärlig, men inte oersättlig.

Den känslan gav också Tara Wahab, disputerad mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten. För säkerhets skull har hon dubbla examina, både civilingenjör och molekylärbiologi.

Hotar med antrax

Hennes fokus ligger på högpatogena bakterier, som fick ett uppsving när pulverprover skickades till ambassader och politiker över hela världen, även i Sverige.

– Det fanns en misstanke om att det kunde vara antrax, som leder till mjältbrand och död. Men det var alltid falskt alarm och det vita pulvret kunde vara bakpulver, talk eller liknande, förklarade Tara Wahab.

Hennes vardag består mest av EU-projekt, metodutveckling och lite diagnostik.

– Jag sitter med i en grupp med 23 labb från hela Europa. Tanken är att hjälpa varandra och hålla koll på smittor som dyker upp.

Ebola

Även internationellt samarbete förekommer, som vid ebolautbrottet i Västafrika då en delegation från Folkhälsomyndigheten var på plats och hjälpte till med diagnostik.

Bland annat biologer träffar statistiker Magnus Pettersson i sitt jobb som konsult varje dag, men även läkare, ingenjörer och tekniker.

– Alla har de likartade frågor som de vill ha hjälp med. Det handlar om att plocka isär, sätta ihop och räkna på, säger han lite tillspetsat.

Välj roliga saker

Han är som många naturvetare den enda experten inom sitt område, och då gäller det att vara pedagogisk.

– Det är en rolig del i jobbet, liksom att ställa frågan om vad kunden vill veta och hur resultaten, ofta siffror, kan användas.

Det lyser om honom när han berättar om sin vardag.

– Som konsult kan man välja det som är roligt. Då vet jag att det blir ett bra resultat. Sedan är det nog bra att vara lite tävlingsmänniska, sa Magnus Pettersson, som har en lic i biostatistik.

Tänk brett

Någon i publiken undrade om inspiratörerna hade haft nytta av att ha en PhD eller lic.

– I vissa sammanhang kan det ge lite tyngd, en akademisk titel är att lita på. Desto större hjälp har den varit i sättet att angripa ett problem och sättet att jobba på, sa Susanne Jonsson.

Magnus Pettersson gav rådet att tänka lite bredare än utbildningsområde.

– Kliv utanför komfortzonen och sök jobb utanför ditt expertområde. Ta själv initiativ och kontakta arbetsgivare. De har inte alltid koll på vad de behöver. Och glöm inte att ha roligt och nätverka.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies