Fråga oss här!
Vi erbjuder
Agnes är en av fyra nya äppelsorter från Balsgård, SLU.

Nya äpplen: Aromatiska och runda

Snart träffar du Agnes, Folke, Lovisa och Trulsa i trädgården. Det tar flera decennier att ta fram en ny äppelsort, men nu lanseras fyra stycken som ska passa för svenska odlare.

Publicerad: Uppdaterad:

– De befintliga äppelsorterna är inte optimala, och klimatet förändras så att vi får nya problem med insekter och svampar. Det gör att vi inte kan fortsätta att odla det vi har. Vi kan inte heller använda internationella sorter som är gjorda för att besprutas, säger Hilde Nybom, professor vid institutionen för växtförädling vid Balsgård, SLU.

Hilde Nybom

I år släpper de fyra nya äppelsorter med lite olika egenskaper. De heter Agnes, Lovisa, Trulsa och Folke.
– Folke är tänkt att just vara ett äpple för folket, som man kan lagra över vintern. Vi döper sorterna med olika människonamn som ska vara lätta att komma ihåg. På senare tid har vi fått önskemål om ett Estelle-äpple, men det har inte blivit något än.

Från blomma till frukt

Det svenska klimatet gör att de äpplen som ska odlas här måste vara vinterhärdiga och hinner gå från blomma till frukt under vår korta vegetationsperiod. De behöver också kunna lagras och vara motståndskraftiga och sunda sorter för att klara restriktionerna för bekämpningsmedel i Sverige.

– Vi väljer ut två befintliga sorter att korsa. Minst den ena ska vara vinterhärdig och den andra har kanske krispigare frukter eller någon intressant sjukdomsresistens.

500 plantor om året

Från att man befruktar en blomma av den ena föräldrasorten med pollen från den andra brukar det ta 20 år tills man har en ny äppelsort. På Balsgård tar man fram ungefär 500 fröplantor per år med olika egenskaper. Från dem väljer man i första steget det träd som ger god och fin frukt och i nästa steg tittar man på själva trädets egenskaper. Senast man lanserade nya sorter var 2003.

– Takten beror framförallt på hur mycket pengar man satsar på växtförädling. Nu är det i stort sett jag själv som jobbar med det. Det satsades mer förr då man tyckte att det var väldigt viktigt att producera egen mat i Sverige. Nu importerar vi i stället 80 procent av frukten vi äter.

Hos plantskolan

Ett ökat intresse för lokalodlat gör dock att det blir vanligare med äppelodling. Och det ökar motivationen för växtförädlarna att ta fram och lansera nya sorter.

Det går redan att köpa årets nykomlingar hos några plantskolor. De är framförallt tänkta för hemträdgårdsodlare, men kanske kommer några äpplen att säljas i yrkesodlarnas gårdsbutiker.
– Mina favoriter är Agnes, som är god och mild och mognar i augusti. Och Folke senare på året. Den sorten är kraftfull och aromatisk, men blir rundare och mildare efter några veckors lagring.

4 nya svenska äppelsorter

Agnes – lättskött träd med saftiga, aromatiska, mörk-rosa äpplen som mognar i augusti. Rekommenderas för zon 1-3, men fungerar upp till Umeå i zon 5.

Trulsa – Söta, aromatiska, tegelröda äpplen mognar kring månadsskiftet augusti/september. Rekommenderas för zon 1-3.

Lovisa – Mörkröda, söta, snälla äpplen med ovanligt lite äppelsyra. Skördas i mitten av september. Rekommenderas för zon 1-3.

Folke – Produktivt träd. Gulgröna och orangeröda frukter med sötsyrlig smak. Skördas i början av oktober och mognar under november – december. Går att lagra till våren och passar bra för must och mos. Rekommenderas för zon 1-4, men har också odlats i Umeå.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar