Fråga oss här!
Vi erbjuder

Minister vill ta forskningen ett steg till

Helene Hellmark Knutsson hamnade direkt i hetluften som ny minister. Hennes vision är att locka unga talanger att välja forskarbanan och att förbättra grundutbildningen.

Publicerad: Uppdaterad:
1. Kom du till tomma lador?

– Nej, den förra regeringen gjorde ett bra jobb och investerade rejält i forskning. Tack vare det kunde Scilife Lab, ESS och Max IV byggas. Vi kommer att fortsätta i den andan och avser inte att minska anslagen.

2. Så det är slut på ryckigheten i forskningspolitiken?

– Ja, vi vill lägga en forskningsproposition som tar sikte på tio år. För att få full utväxling och stabilitet vill vi ha en överenskommelse över blockgränserna. Regeringen pekar ut en riktning, utan att detaljstyra.

3. Hur vill du locka talangerna till forskningen och få dem att stanna?

– Unga forskare måste få bättre villkor och möjlighet att göra karriär, både inom akademin och att växla mellan näringsliv och akademi. Att öka rörligheten är en nyckelfråga. Jämställdhetsfrågan spelar in här, där tillsättning av tjänster ska bygga på meriter, och inte strukturer som gynnar en viss grupp. Jag vill att universiteteten jobbar medvetet med den frågan.

4. Vem ska bestämma vilken forskning som ska bedrivas?

– Vi vill höja basanslagen till universiteten. Det ger långsiktighet och gynnar den fria nyfikenhetsforskningen, som kan leda till nya idéer. Låt forskarna göra det de är bäst på, och inte lägga för mycket tid på att skriva ansökningar. Friheten blir dock inte total. Vi kommer att peka ut strategiska forskningsområden. Innovation är en naturlig del av forskningen. Därför kommer jag att sitta med i innovationsrådet som leds av Stefan Löfven. Life science och miljöteknik är i fokus i ett första skede.

5. Vad vill ni göra med grundutbildningen?

– Efter en tid med frysta medel är det dags att lyfta grundutbildningens kvalitet, bland annat genom att knyta utbildningen närmare forskningen. De berikar varandra. Vi vill ha utbildning och forskning i hela landet. De stora universiteten står för både bredd och spets, medan de mindre måsta nischa sig och bli starka på något område. Det blir också nya högskoleplatser, bland annat inom lärarutbildningen.

6. Fortsätter högskolan att vara avgiftsfri?

– Ja, det är en viktig princip, som ju innebär att den är gratis för EU-medborgare. Nu öppnar Tyskland upp för avgiftsfri utbildning även för medborgare utanför EU – tredje land. Det kommer vi att följa med stort intresse.

7. Varför fick du jobbet?

– Jag har bred erfarenhet som kommunal- och landstingsråd med erfarenhet av näringslivskontakter. Det är viktigt att forskningen och ny kunskap kommer till nytta i samhället, som inom sjukvården.

Helene Hellmark Knutsson

Aktuell: Minister för högre utbildning och forskning (S).
Tidigare: Landstingsråd i Stockholm (jobbade bland annat med forskningsfrågor), kommunalråd i Sundbyberg.
Utbildning: Grundkurser i historia, nationalekonomi och statistik, men saknar högskoleexamen.
Personligt: Är häst-, konståknings- och hockeymorsa.
Gör en ledig dag: Påtar i trädgården hemma i Duvbo och promenerar.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar