Fråga oss här!
Vi erbjuder
Cecillia Jansson ger rådet att våga marknadsföra sig själv och berätta vad du är bra på när du söker jobb.

”Jag är på rätt plats”

För geologen Cecilia Jansson är jobbet inte bara ett jobb. Det är ett intresse som alltid funnits där. I sin nya tjänst som chef på jordavdelningen på SAKAB får hon bidra till att hitta nya lösningar för återvinning av förorenade naturresurser.

Publicerad: Uppdaterad:

Vad gör du i ditt jobb?

– Jag är chef på jordavdelningen. Vi tar emot jord och vatten som är så pass förorenat så det inte får ligga kvar där människor rör sig och vistas. Vi utför både sanering och tar emot, sorterar och behandlar förorenade material och vatten. Sakab är ensam i Sverige om att ta hand om riktigt höga halter av exempelvis PCB från byggnadsmaterial eller mark. De farligaste föroreningarna eldas i vår anläggning i Norrtorp och blir energi.

Varför sökte du den här tjänsten?

– Jag sökte aldrig jobbet utan jag blev faktiskt uppringd. Jag har frågat hur de hittade mig men de vill inte berätta. Det är ett utvecklande jobb där vi även ska hitta nya behandlingsmetoder. Jämfört med konsultbranschen där jag jobbat tidigare är det spännande att jobba med entreprenad. I skarpt läge är det verkligen fara för miljö. Då är det snabba beslut som gäller.

Vad gör dig passionerad för mark och vattenfrågor?

– Miljöintresse har jag alltid haft, det är inte bara ett jobb för mig. Jag samlar stenar och mineraler och reser gärna för att besöka geologiska sevärdheter. Jag är på rätt plats och har valt rätt utbildning. Däremot visste jag inte riktigt vad jag kunde jobba med när jag började läsa geologi, jag läste bara utifrån mitt intresse.

Största utmaningen i ditt jobb?

– Att implementera vår nya strategi. Vi har alltid jobbat utifrån återvinning och kretsloppstänket men nu är det mer uttalat och vi ska satsa på att hitta nya användningsområden. Behandlat material ska återvinnas och bli en resurs på annat sätt. Vi vill ta vår del i avfallshanteringen och inte flytta på problemet så att våra barn får ta hand om det.

Hur är det att vara chef?

– Det är första gången för mig så det är med skräckblandad glädje. Det är en omställning att sitta på andra sidan i projekten där jag nu är på utförarsidan. Men jag känner mig trygg då jag har en bra grupp som är väl sammanhållen. Som chef tycker jag det är viktigt att vara öppen, lyhörd, tydlig och tillgänglig. Det har jag alltid tjatat på mina chefer om.

Ett råd till andra naturvetare som letar jobb?

– Att våga marknadsföra dig och berätta att vad du är bra på. Ring upp och prata med arbetsgivare för att visa vem du är och att du är intresserad.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera