Fråga oss här!
Vi erbjuder
Vid Sydpolen letar Ice Cube efter partiklar från svarta hål och exploderande stjärnor. Foto: Sven Lidstrom. IceCube/NSF

Inspiratören: Olga utforskar universum

Dagens upptäcksresande jobbar med optiska sensorer och mjukvara för stora datamängder. Olga Botner leder ett projekt där sydpolens is används för att söka svar om dramatiska händelser i yttre rymden.

Publicerad: Uppdaterad:

Mitt på sydpolen, i ett platt öde landskap av is och snö, finns något som liknar ett nyss landat rymdskepp. Runtomkring och under det, som rötterna på ett träd, löper kilometerlånga kablar ner till glansiga, basketbollstora klot av glas och metall. Långt ner i isen ska de fånga spåren av partiklar från yttre rymden.Olga Botner

– Vi kan inte bara bygga samhället på det vi vet i dag. Det måste finnas utrymme för att undersöka sådant som ingen försökt förut. Att titta utanför ramarna för att se vad som finns på andra sidan, säger Olga Botner.

Svarta hål

Hon leder Ice Cube-projektet, där man undersöker så kallade neutriner från rymden. Neutrinon är en elementarpartikel, eller "elektronens kompis", som Olga Botner uttrycker det. De finns överallt omkring oss och det finns flera olika typer.

Neutriner från rymden har mycket högre energi än de som finns i jordens atmosfär. Partiklarna stoppas inte av ljus, stoft och strålning utan går rakt fram. Forskarna tror därför att dessa kan berätta om de mest våldsamma och avlägsna processerna i universum, som svarta hål och utbrott av gammastrålning.

Utanför ramarna

– Att försöka förstå det universum vi lever i är viktigt för att få nya pusselbitar i kunskapssökandet. När vi lär oss mer om naturen kan vi förbättra våra livsvillkor. Dessutom tycker unga människor att det här är spännande och det kan få dem att välja en forskarbana, säger Olga Botner.

Hon talar om hur studenterna utmanas att tänka på nya sätt och utvecklas som forskare. Och om glädjen i att lyckas lösa en utmanande uppgift.
– Vi hoppades att vi skulle göra en stor upptäckt med Ice Cube, och det har vi gjort. Det är en dröm som går i uppfyllelse att plötsligt kunna se dessa budbärare från fjärran universum.

Olga Botner har varit med i projektet sedan 1998. Innan dess arbetade hon med elementarpartikelfysik, först i Köpenhamn och sedan flera år vid CERN. Men hennes intresse för astronomi och viljan att jobba i en mindre arbetsgrupp gjorde att hon sökte sig till neutrinoprojektet.

En kubikkilometer is

Då hade man undersökt möjligheten att lägga detektorer i Torneträsk och även i Grönlandsisen, men varken vattnet eller isen var tillräckligt transparent. Man måste borra djupare ner, så långt att luftbubblorna försvinner och isen blir genomskinlig. Resultatet blev Ice Cube, ett observatorium i en kubikkilometer is vid Sydpolen.

År 2011 fångade IceCube för första gången upp spår efter utomjordiska neutriner. Man ser inte själva partiklarna, men när de krockar och reagerar med atomkärnor i isen uppstår ljusblixtar, som registreras av optiska sensorer.

– Nu vet vi mer om partiklarna vi letar efter, vilken riktning de har och hur energirika de är. Och vi har insett att vi behöver en tio gånger större detektor för att kunna utöka sökningen.

På andra sidan

Därför är utmaningen nu att övertyga myndigheterna om att det är värt att fortsätta projektet.

– Grundforskning är grundbulten i dagens samhälle. Att söka kunskap för att försöka förstå, inte för att man tror att det finns en metod eller en pryl den kan användas till. Skräckscenariot skulle vara om man tänker att allt redan finns på Wikipedia.

Olga Botner

Utbildning: Doktor i fysik, inriktning på elementarpartikelfysik.

Arbete: Professor i experimentell elementarpartikelfysik och talesperson för Ice Cube.

Andra uppdrag: Ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och i Nobelkommittén för fysik.

Starka sidor: Analytisk, bra på att organisera och lyssna in medarbetarna.

Drivkraft i jobbet: Att få umgås med studenter.

Familj: Sambo (fysiker), son (meteorolog).

Ogillar: Personer som saknar empati eller inte ger raka besked.

Läser: Science fiction sedan barndomen och biografier.

Gör en ledig dag: Gärna promenad i skogen eller åker till hemlandet Danmark.

 

IceCube neutrinoobservatorium
  • Ice Cube är beläget vid den geografiska sydpolen.

  • Detektorn består av en kubikmeter is belägen på mellan 1,5 och 2,5 kilometers djup.

  • I isen finns kablar och över 5 000 optiska moduler som ska fånga upp ljusblixtar.

  • Ungefär 300 forskare vid 43 institutioner från tolv länder deltar, bland annat Uppsala och Stockholms universitet.

  • En gång per år utlyses platser för övervintring. Det viktigaste är psyket, att man är frisk och att man kan hantera datorer och tekniska prylar.

http://icecube.wisc.edu

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera