Fråga oss här!
Vi erbjuder

Ha kul på jobbet och prestera bättre

Bjud dina kollegor på rosa sockervadd på nästa projektmöte. Då händer oväntade saker som skapar en miljö för kreativitet och problemlösning, enligt psykologiforskaren Samuel West.

Publicerad: Uppdaterad:

Hur kul får man ha det på jobbet? Nära på hur roligt som helst. Men ännu viktigare är känslan av meningsfullhet, att det man gör kommer till nytta och att man ser sin roll i flödet, från ax till limpa.

– Upplever man inte mening i jobbet så spelar det ingen roll hur glatt det är. Det goda resultatet kommer ändå inte att uppnås, säger Samuel West, psykolog och forskare på Lunds universitet.

Han förklarar att arbetsglädje mer handlar om välbefinnande och harmoni än att befinna sig i ett ständigt lyckorus.

– Arbetsglädje hänger ihop med positiva saker, som engagemang, delaktighet och kreativitet.

Våga ta steget

Samuel West slår ett slag för mer lekfullhet på jobbet. Hur kan det gå till?

– Gör något oväntat. Våga ta steget och kliv utanför din komfortzon. Kasta in en boll, bjud på en udda fika. Sätt en lösmustasch på alla vid nästa möte. Det kan ge oanade effekter på stämningen och det kreativa klimatet.

Han vill få fler att visa sin glädje på jobbet, inte minst chefen som anger tonen på en arbetsplats. Att vara lekfull är ett risktagande. Men även individen har ett ansvar att visa arbetsglädje och vara frikostig med beröm och komplimanger, som många är svältfödda på.

– Alla vill skapa ett klimat för innovation, men de flesta misslyckas. Där är sig själva, delar med sig av sina ofärdiga idéer, vågar göra misstag och bejakar varandra har större chans att lyckas.

Kränk ingen

Lekfullhet menar Samuel West stimulerar öppenhet och trygghet i gruppen. Men finns inte risken att seriositeten går förlorad?

– Det är möjligt att vara stressad och glad samtidigt. Med glädje klarar man också stressen bättre. Om man är lekfull i grunden är det lätt att växla spår och bli seriös. Motsatsen är mycket svårare.

Kan man gå för långt i sin iver att vara lekfull?

– Ja, om man bjuder sina kollegor på haschtårta som någon gjorde på en arbetsplats. Det får inte heller vara kränkande eller närma sig mobbning.

Hur får man med alla?

– Det gäller att hitta på aktiviteter som alla kan gilla. Det måste bygga på frivillighet, man kan inte tvinga på någon att delta. Och alla gillar inte att gå på spa med sina kolleger.

Stöd i forskningen

För moderna innovationsföretag är det viktigaste att personalen trivs. Sura miner hör inte hemma där. Det första man möts av på Spotifys kontor är ett biljardbord, där delar av personalen kopplar av.

– Det visar på vikten av att koppla av och leka för att sedan kunna vara kreativ och hitta lösningar på problem.

Det finns i stöd i forskningen för Samuel Wests teser. I försök på collagestudenter i USA har man visat hur lekfulla möten kan ge bättre resultat. Nu har han i sin egen forskning undersökt om improvisationsteater kan ha samma effekt på folk i arbetslivet.

– I nuläget kan jag inte säga mer än att resultaten ser lovande ut. Att dela en rolig och social upplevelse skapar trygghet och engagemang. Det arbetslag som har gjort det ser av allt att döma ut att prestera bättre än de som inte delar den upplevelsen.

Forskarens fem tips

1. Våga vara lekfull och visa arbetsglädje. Det bygger relationer.

2. Gå utanför ramen och låt alla bära lösmustasch eller roliga hattar på arbetsmötet.

3. Uppmärksamma andra med beröm och komplimanger.

4. Dela med dig av halvfärdiga idéer.

5. Fjärma dig från tråkmånskulturen.

Palle Liljebäck

chefredaktör