Fråga oss här!
Vi erbjuder

Vart tog den vita haren vägen?

Fråga en naturvetare: Jag undrar vart den på vintern vita skogsharen har tagit vägen? Förr såg man den ofta i Mälardalen, men nu inte alls.

Publicerad: Uppdaterad:

Skogsharar blir vita på vintern. Men i sydligare områden som till exempel Småland så blir de mer gråblå, ibland benämnda moharar.

Har de vita skogshararna blivit färre? Med senare snöläggning och tidigare snösmältning så finns det en risk att hararna missar tiden för pälsömsning och är vita mot brun eller grön bakgrund. Studier på den amerikanska snöskoharen visar att de inte hinner med att förändra sin pälsömsning då klimatet förändras.

För våra egna skogsharar så är det möjligen samma sak. Men dessutom blir skogshararna utkonkurrerade av de större fälthararna. Hanar av fältharar parar sig med honor av skogsharar som därmed föder hybrider. Dessa hybrider har oftast en spräcklig pälsfärg på vintern. Så skogsharen har generellt minskat i antal i Syd- och Mellansverige men även i Norrland. Men detta är förmodligen relaterat till en ökning av fältharar, ett varmare klimat och en förändrad markanvändning.

Anders Angerbjörn, professor i ekologi, Stockholms universitet