Fråga oss här!
Vi erbjuder

Efter jobbet: Angelica bakar sin dröm

Kakor och tårtor till kalaset eller till fikat på jobbet. För dietiststudenten Angelica Nylander handlar bakning om att experimentera och anpassa recept till olika dieter.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jag bakar för att jag älskar det. Jag tycker att själva processen är det intressanta, sedan ger jag bort bakverken, säger Angelica Nylander.

Intresset har hängt i sedan barndomen. Redan som sjuåring var hon känd i sin lilla by för att baka goda drömmar. När hon sedan började plugga till dietist fick intresset en nytändning. Och hon började upptäcka hur man kan anpassa recept till olika dieter och allergier.

Stigmatisering

Angelica Nylander

– Ofta smakar den allergianpassade kakan inte som en vanlig kaka. På barnkalaset kanske man får en dadelboll i stället för en chokladboll, och den är annorlunda både i smak och utseende. Det blir en sorts stigmatisering att alltid vara speciell för att det är någonting man inte tål. Och speciellt barn är känsliga för detta.

Hon vill i stället utveckla något som är enkelt och gott som man kan bjuda alla på. Och som man klarar av även om man inte är så van att baka.

Lömska ingredienser

– Många allergianpassade recept är för krångliga och tar inte upp olika alternativ till den ingrediens man vill byta ut eller hur man kan tänka kring mängder av det man vill ersätta med.

Hon brukar byta ut ingredienser, och det är en hel vetenskap att hitta rätt.

– Jag tycker att en del ingredienser kan vara lite lömska. Man kan läsa om hur de ska vara, men måste prova, så att man lär sig egenskaperna hos det man ska byta ut. Hur det funkar och vilken konsistens och smak det ger.

Miljöpåverkan

Just nu experimenterar Angelica Nylander med vegansk bakning och provar att byta ut animaliska ingredienser i recept en i taget. Om man byter ut alla samtidigt blir det svårt att veta hur man ska justera till nästa försök.

– Animaliska produkter påverkar miljö och ekonomi, så jag tycker att det är intressant att lära sig att baka utan dem. Att få in ett nytt tänk.

Högre näringsinnehåll

Förutom allergier och dieter kan man göra enkla anpassningar av recept. Till exempel minska sockermängden eller ersätta sockret med något utan att det blir mindre sött. Eller höja näringsinnehållet genom att lägga till eller ta bort något.

– Det är kul att få en hälsoapproach på bakning genom min utbildning och genom min naturvetenskapliga bakgrund. Att jag kan använda de kunskaperna för att skapa eller modifiera recept så att de fortfarande är goda.

Hon hoppas att det ska kunna vara användbart för flera olika grupper. Och att hon längre fram ska kunna använda kunskaperna och arbeta med produktutveckling eller för att ta fram nya recept.

Egen hasselnötskräm

– Det är inte jättesvårt att anpassa recept till olika dieter och allergier. Det handlar mycket om kunskap och erfarenhet. Om någon både går på diet och är allergisk, till exempel inte kan äta nötter, ägg eller gluten, blir det väldigt restriktivt. Man kan tappa detta att det ska smaka som en vanlig kaka. Men det är inte omöjligt.

Nu till jul är målet att göra om en typisk amerikansk cookie med kanel och chokladknappar i, så att den blir veganvänlig och glutenfri. Och att göra egen hasselnötskräm av kakao och hasselnötter, som har lågt GI.

Angelica Nylander

Gör: Studerar fjärde terminen på dietistprogrammet i Umeå.

Favoritbakverk: Drömmar.

Trendspaning: Ökat utbud av ersättningsprodukter för vegansk bakning och dieter.

Inspiration: vegoteket.se (blogg med allt från soppor till kakor).

Tips för julbaket: Det går att omvandla vanliga kakor till juliga med hjälp av kryddor, som kardemumma.

 

Kom igång och baka för olika dieter

  1. Få in frukt i bakverken, ersätt till exempel tårtans smörkräm och grädde med frukt som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Samtidigt tar du bort det som man kan vara allergisk mot.
  2. Börja enkelt, ta ett vanligt recept och byt ut en ingrediens i taget.
  3. Läs på, vilka ersättningsprodukter som finns och hur de kan användas.
  4. Pröva, så att du blir van vid hur olika ingredienser fungerar och reagerar med varandra.
Byt ut
  • Vetemjöl mot majs-, kokos- eller mandelmjöl. Tänk på att kokos- och mandelmjöl suger åt sig mer vätska än vetemjöl. Mandelmjöl är väldigt sött, så du kan minska sockermängden till hälften.
  • Ägg mot sojamjöl. Men tänk på att sojamjöl endast fungerar som bindemedel. Det kan vara en anledning till att du inte får till kakan som du tänkt.
  • Mjölk mot havre- soja- eller mandel - mjölk.
  • Smör och margarin mot vegetabiliska motsvarigheter
  • Gelatin mot agar-agar.