Fråga oss här!
Vi erbjuder

Petra bygger sitt ”dreamteam”

Petra Amoudruz är husdjursagronomen som bytte inriktning mot immunologi och molekylärmedicin. Nu har hon nytt jobb som Associate Medical Director för ett nytt medicinskt område på läkemedelsföretaget Celgene.

Publicerad: Uppdaterad:

Vad gör du som Associate Medical Director?

– Jag ska vara med och bygga upp mitt "dreamteam" inom det nya området inflammation och immunologi, I&I, på Celgene. Mitt uppdrag är att i samarbete med vår Medical Director forma den medicinska delen av verksamheten i Norden.

Vad lockade med tjänsten?

– Att få bidra med min expertis, mitt nätverk och min passion i ett nytt verksamhetsområde. Vi ska bli totalt 27 medarbetare, varav fem kommer att jobba under mig. Det är första gången jag tar mig an en ledarroll, även om jag tidigare har lett flera projekt. Det är ett ungt och innovativt företag som investerar mycket i ny forskning och som har en stark bakgrund inom hematologi och onkologi.

Vad är viktiga egenskaper för en chef?

– Tydlighet, öppenhet och prestigelöshet. Jag tror att man ska tycka om att leda, att vilja ta beslut och inte vara konflikträdd. Det är också viktigt att förstå att alla har olika sätt att kommunicera för att kunna få ett team att fungera. Vissa föredrar att prata om vädret först, andra vill gå rakt på sak.

Varför fick du jobbet?

– Min erfarenhet och att jag har många bra kontakter med läkare inom Norden. Ännu en faktor är att jag har en PhD inom immunologi. Min vetenskapliga bakgrund öppnar många dörrar. Jag hoppas också att min personlighet bidrog.

Hur har du fått stöd av Naturvetarna?

– När jag var i sluttampen av min forskning ville jag komma ut i industrin. Jag fick då karriärcoachning av Naturvetarna. Det gav mig en push och inspiration att gå ut och söka den typen av jobb. I forskningsvärlden förstår man inte alltid hur efterfrågade ens kunskaper är.

Har du råd till andra med en forskarbakgrund?

– Jag skulle vända mig till industrin, de söker alltid folk med en PhD. Om du har forskat om cancerceller, kontakta ett företag som arbetar med det. Söker de ingen just nu, så kanske de behöver någon i framtiden. Besök kongresser och ta kontakt med intressanta företag.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera