Fråga oss här!
Vi erbjuder

Maria fattar galoppen online

Som första djursjukskötare läser Maria Johansson vidare och blir specialist på hästar. Med en masterexamen kan hon förverkliga sin dröm att forska.

Publicerad: Uppdaterad:

Maria Johansson är inskriven på University of Edinburgh och pluggar halvfart. Men hittills har hon inte satt sin fot där.

Utbildningen går online, vilket innebär att allt sköts via webben.

– En av fördelarna är att jag kan sitta var som helst i världen och sköta studierna där det finns wi-fi. Jag läser hästvetenskap, som är en gren inom husdjursvetenskapen.

När magasinet Naturvetare träffar Maria Johansson är hon i sin barndoms trakter i Aspudden, Stockholm och hälsar på sina föräldrar. Annars bor hon i Helsingborg, där hon tidigare jobbade på ett hästsjukhus.

Samlar kompetensen

Att det skulle bli hästar var bestämt redan innan hon började på utbildningen i Skara, som på den tiden var tvåårig.

– Fast jag hade min legitimation läste jag det tredje året och fick en kandidatexamen. Jag kände att jag behövde kompetensen, både för att bli bättre i mitt jobb och för att kunna läsa vidare. Mitt mål är att i en framtid forska på hästens omvårdnad.

Att utbildningen till djursjukskötare nu flyttar till SLU Uppsala ser hon bara fördelar med.

– Där finns den samlade kompetensen, granne med blivande veterinärer och husdjursagronomer, vilket borgar för att utbildningen blir mer professionell och får högre kvalitet.

Inspirerar andra

Kanske det kan inspirera fler djursjukskötare att bygga på sin utbildning och få en master.

– När jag hörde talas om möjligheten att studera på den internationellt erkända utbildningen i Skottland var det ingen tvekan. Jag ville dit trots att det är terminsavgifter, som finansieras med studiemedel från CSN. Jag ser kostnaden som en investering i min egen kompetens.

Men kan det inte bli ensamt?

– ­Vi håller kontakten via Skype inom studiegruppen och våra diskussionsforum. Även utbytet med lärarna går den vägen, vilket fungerar bra, då de i princip alltid är tillgängliga.

Online-studier passar Maria Johansson perfekt, bland annat för att hon har ett litet barn.

– Studierna sker på mina villkor. Vi är en klass på 40 studenter från hela världen, som USA, Sydkorea, Argentina och Tyskland.

Tvärtemot vad man kan tro bygger den här modellen på att man är social.

– Man måste vara det för att få ut något av diskussionsforum och annat nätverkande. Lika viktigt är att vara strukturerad och få saker gjorda.

Brittisk examen

Eftersom hon läser på halvtid kommer det att tre år till examen. Även den sker virtuellt, men då hoppas hon kunna vara på plats för att få uppleva en äkta brittisk examen.

Vad läser du nu?

– Nu är det hästens matsmältning och nutrition på avancerad nivå som gäller. Jag lyssnar på inspelade föreläsningar, som följs upp med quissar och inlämningsuppgifter.

Men det är inte läraren som sätter de individuella betygen på varje uppgift. Istället betygsätter studenterna varandra inom studiegruppen.

– Lärarens roll är att sätta betyg på hela gruppens resultat, vilket främjar samarbete och förstås att man själv är engagerad och vill nå resultat.

Masserar i eget företag

Vid sidan av studierna har Maria Johansson eget företag, där hon bland annat erbjuder föreläsningar och hästmassage.

Men är inte det lite hokus pokus?

– Hästmassage kanske betraktades så tidigare. Nu finns seriösa utbildningar och ingen tittar längre snett på det. Det går att jämföra med massage på människor. Vissa gillar det och andra inte, hos de flesta har det en avslappnande effekt.

Vi kommer in på frågan om att Jordbruksverket har sänkt ribban för att få utföra vissa arbetsuppgifter, som att injicera intravenöst.

– Det urholkar legitimationen när även djurvårdare får utföra de arbetsuppgifterna, även om regeln främst är till för dem som väntar på sin legitimation. Jag tror det blir bra i slutändan. Djursjukhusens trovärdighet står på spel, för att säkerställa kvaliteten behövs den kompetens som legitimerade djursjukskötare har.

Vad gillar du Naturvetarna?

– Helt rätt för oss. Utbildningen är akademisk och vilar på naturvetenskaplig grund. Ska vi lyckas höja våra löner och vår status är Naturvetarna det enda facket för oss.

Maria Johansson vill att fler följer henne i spåren och vidareutbildar sig.

– Man behöver inte läsa online i Skottland. SLU Uppsala är ett kompetenscentrum, som ger möjligheter att specialisera sig.

 

Maria Johansson

Aktuell: Läser hästvetenskap online på University of Edinburgh.

Utbildning: Djursjukskötare, examen 2010.

Bor: Med man och ett barn i Helsingborg.

Trivs bäst: I naturen med familjen, och på hästryggen så klart.

Ogillar: Nonchalans.

Läser just nu: Vetenskapliga artiklar och kurslitteratur.

Bästa karriärtips: Att våga pröva nya vägar! Det är farligt att fastna i "så har vi alltid gjort"-tänk.