Fråga oss här!
Vi erbjuder

Hur nyttigt är kaffe?

Rapporter om kaffets nyttigheter har duggat tätt på senare tid. Är det antioxidanterna som kan skydda mot vissa sjukdomar?

Publicerad: Uppdaterad:

Kaffebönor innehåller en mängd olika biologiskt aktiva ämnen, som koffein. Flavonoider förekommer i relativt låg halt i kaffe och är ganska svaga antioxidanter jämfört med de som finns i te. Mängden av dessa ämnen varierar med kaffesort, rostning och bryggsätt. Att tillsätta mjölk i kaffet gör att flera av antioxidanterna binds upp och inte kan tas upp av kroppen.

Flera studier har visat att kaffe kan minska risken för demens och alzheimer. Mekanismen är fortfarande relativt okänd, men troligen beror det inte på antioxidanterna. Istället så verkar koffeinet vara viktigt. Det kan, även hos friska, öka vakenhetsgraden, koncentrationsförmågan och inlärning, genom att koffein blockar en adenosinreceptor i hjärnan. Kaffet som en gemensam fika kan också ge hjärnan stimulans genom att det ökar den sociala interaktionen mellan människor.

Det har också föreslagits att kaffedrickande kan motverka utvecklingen av diabetes typ II. Konsumtion under lång tid kan förbättra insulinkänsligheten.

Karin Persson, docent i farmakologi, Linköpings Universitet och

Ingrid Persson, leg receptarie, Med Dr, Karlstads Universitet

Kommentarer

Kommentera