Fråga oss här!
Vi erbjuder
Foto: Anders Holmberg

Efter jobbet: Anders hittar lugnet under ytan

En del vill komma närmare de färgglada fiskar på korallrevet, andra vill utforska havsdjupet. För Anders Holmberg är dykning ett sätt att koppla av, men också en del i ett naturintresse och en vilja att visa andra människor allt som finns att upptäcka.

Publicerad: Uppdaterad:

Det lyser i Anders Holmbergs ögon och händerna blir till det där stora stimmet av över 100 hammarhajar som jagar småfisk runtomkring honom.

– Hajarna är otroligt vackra djur och ingen haj är farlig om man behandlar den på rätt sätt. Jag vill att fler ska förstå hur det påverkar ekosystemet om de förvinner, säger han.

Mörkt och mysigt

Men hajarna är bara en del av hans dykintresse. Den andra delen handlar om något helt annat än stora, hotade rovdjur och de många intryck man kan få i tropiska vatten.

– Det är överlägset att dyka i svenska vatten. Dykningen här är mitt sätt att slappna av och koppla bort allting. Det är tyst och lugnt, mörkt och mysigt och ingen kommer åt en. Man kan bara ligga still och titta på en abborre.

Krocket under isen

Det finns mycket att se under vattnet även på hemmaplan. Anders Holmberg berättar om Dalarövraket där kanoner, handeldvapen och vinflaskor ligger kvar precis som när skeppet sjönk på 1600-talet.

– På vintern spelar vi krocket under isen, säger han och illustrerar hur han står upp och ned och måttar med krocketklubban.

Dykintresset började som ett intresse för naturen. Han ville bli marinbiolog, men det klaffade inte med utbildningen, så han fortsatte på egen hand. Första dyket gjorde han 1981 i sexgradigt vatten på Västkusten.

– Det var svinkallt. På den tiden trodde man att torrdräkt var farligt, så jag hade våtdräkt och frös hela tiden.

Utbildar i dykning

Men han fortsatte och har sett hur dykutbildningen har gått från att räkna antal teoritimmar och övningar, till att titta på hur man faktiskt klarar av övningarna. Nu utbildar han själv i dykning, både nybörjare och instruktörer. Hans händer går upp till ansiktet och formar ett cyklop runt ögonen.

– Såhär ser synfältet ut första gången man dyker. Eleverna brukar säga att de inte såg några fiskar alls.

Tunnelseende

Tunnelseendet brukar släppa till andra dyket och Anders vill gärna väcka elevernas intresse för livet i vattnet och djurens beteende. Han håller till exempel kurser om hur man handskas och känner igen olika hajarter och föreläsningskvällar om djurlivet under ytan.

– Jag brukar tänka att det måste finnas något som lever på en plats även om det ser ut som om det bara är lera. Och så vill jag ta reda på vad det är man ser, säger han.

Bryter isen

Dykningen har även fört med sig kunskaper inom till exempel fotografering, oceanografi och vrakens historia.

– Det är väldigt socialt före och efter dyken. Jag tycker också att jag har nytta av dykningen i jobbet när jag träffar människor från hela världen. Om man kan hitta ett gemensamt intresse i dykningen så bryter det isen.

Anders Holmberg

Yrke: Jobbar med automatiserade system inom mikrobiologi och biokemi.

Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik.

Familj: Fru (som driver dykcenter) och vuxen dotter.

Antal dyk: Strax över 2000 i loggboken och kanske 3000 inofficiella.

Drömdyk: Superströmdyket i Strömsholm i Norge där man är utlämnad åt starka tidvattenströmmar. Eller Bajkalsjön, världens största sötvattenssjö med ett 30-tal endemiska arter och otroligt bra sikt.

Läser: Alltid. Facklitteratur inom dykning, biokemi och mikrobiologi. Science fiction och skönlitteratur med inre reflektioner.

Ogillar: Okunskap som leder till ekologiska dumheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips till den som är intresserad av dykning

  • Börja med att gå en grundkurs
  • I princip alla med en normal fysik kan dyka. Om man har astma bör man få ett ok från en dykläkare.
  • Det är bra att ha egen mask, snorkel och fenor, eftersom det är viktigt att detta passar bra för att inte störa dykupplevelsen.
  • Om du tidigare dykt i tropiska vatten och vill börja dyka i Sverige kan du gå en torrdräktskurs. Då får du lära sig de viktiga skillnaderna.
  • Kolla upp att det är en seriös utbildare när du ska anmäla dig till en dykkurs. Genom att välja en kurs som ingår i någon av de stora dykorganisationerna, PADI, SSI, CMAS eller NAUI, kan du undvika de mest oseriösa arrangörerna.