Fråga oss här!
Vi erbjuder

Bodil hittade sin drömpraktik i Bonn

Har du tänkt på att praktisera utomlands? Det finns många FN-organ, som erbjuder både praktikplatser och jobb. Bodil Englund trivs i den internationella miljön i Bonn.

Publicerad: Uppdaterad:

Bodil Englund är inne på sin tredje praktikvecka av tio. På FN:s klimatkonvention i Bonn ska hon bland annat borra sig ner i data om länders klimatanpassningar.

- Det är häftigt och spännande att vara bland kompetenta och engagerade människor från hela världen. Stämningen är positiv och det finns en vilja att göra skillnad, säger den snart nybakade klimatstrategen.

Hon är knuten till avdelningen för klimatanpassning, som stöttar länder att ta fram nationella anpassningsplaner.

-Tanken är i första hand att ge stöd till utvecklingsländer, som ofta drabbas hårdare av klimatförändringar. Just nu håller avdelningen på att bygga upp en webbplats för att samla kunskap och erfarenheter om klimatanpassning på ett ställe. Mitt uppdrag är bland annat att ta fram information till webben.

Lätt att gå vilse

FN:s klimatkommission är ett av alla FN-råd, som erbjuder praktik och jobb för svenska akademiker, varav många är naturvetare. Men det är lätt att gå vilse bland alla förkortningar.

Klimatkonvention heter UNFCCC och står för United Nations Framework Convention on Climate Change. I den tidigare huvudstaden i Västtyskland, före återföreningen med Östtyskland, finns bland annat Secretariat of the United Nations Convention to combat desertification.

Hur hittade du UNFCCC?

- Den ligger rätt nära till hands eftersom jag snart har en master i tillämpad klimatstrategi. Jag fick informationen av en äldre kursare som föreläste för oss på utbildningen. Jag gick ut på webben och anmälde intresse. Sedan hörde de av sig.

Då var praktikplatsen din?

- Nej, inte riktigt. Jag blev intervjuad över telefon och tänkte att det skulle vara roligt att få praktikplatsen. Förväntningarna infriades. Jättekul att vara här.

En bra merit

Praktiken kan hon tillgodoräkna sig i examen och är en bra merit. Eftersom praktiken ingår i utbildningen och motsvarar 15 poäng får hon studiemedel från CSN. Dessutom har hon ett resestipendium från Sida på 20 000 kronor, som ska täcka kostnader för resa och boende.

Hon bor i studentkorridor och slapp stå i kö eftersom det finns öronmärkta rum för utländska gäster.

Bara klimatkonventionen har runt 500 anställda, bland annat två andra svenska praktikanter och flera som har anställning.

På hennes avdelning finns ytterligare två praktikanter, den ena från Israel och den andra från Burkina Faso. De flesta som jobbar här har eget rum, men praktikanterna delar som regel rum med en annan praktikant.

- Nu avser UNFCCC att ta in fler praktikanter, vilket behövs inför klimatmötet i Lima i december, som är något av ett förmöte inför det stora klimatmötet i Paris 2015.

Anpassning gäller

Vid sidan av att pressa ner utsläppen av växthusgaser handlar det om att anpassa sig till ett varmare klimat.

- Många länder har redan börjat klimatanpassningen. Förhoppningen är att det ska ske långsiktigt och att länderna tar vara på varandras erfarenheter och kunskaper.

Ditt tips till andra som vill praktisera utomlands?

- Tveka inte att söka. Gå in på webben och gå igenom listan på lediga praktikplatser, och för all del också jobb. Även om nivån är hög så ska man inte ha överdriven respekt. Som praktikant är jag i första hand här för att lära.

Vilket är arbetsspråket?

- Det är engelska som gäller på jobbet.

Är själva staden Bonn värt ett besök?

- Ja absolut. Men den känns större än sina 300 000 invånare. Bonn är en av Tysklands äldsta städer och ligger fint på båda sidor om floden Rhen.

Bodil Englund

Aktuell: Praktiserar på FN:s klimatkonvention i Bonn.
Utbildning: Masterprogrammet i tillämpad klimatstrategi vid Lunds universitet.
Ålder: 27 år.
Gör en ledig dag: Umgås gärna med vänner. En löprunda blir det garanterat för jag älskar att springa.
Bäst med Bonn: Är en mysig stad med spännande människor.
Framtidsplan: Vill helst jobba med klimatanpassningar. Jag är öppen för att jobba utomlands.

 

Vill du också praktisera i FN?

FN är så mycket mer än New York. Sök dig till FN:s organ, program och organisationer. Praktiken pågår oftast mellan två till sex månader.

Pågående studier på lägst magisternivå är som regel ett krav, liksom goda språkkunskaper i engelska och/eller franska.

Ersättning utgår normalt inte utan det gäller att försöka få stipendium, från till exempel Sida.

Skulle du inte hitta någon praktikmöjlighet inom FN, sök andra alternativ. Ett tips är Internationella programkontoret, som har information om praktik och stipendier.

Läs mer: www.fn.se

Palle Liljebäck

chefredaktör