Fråga oss här!
Vi erbjuder

”Jag blir så glad när jag kan stötta medlemmarna"

Det är full fart hela dagen i Naturvetarnas jour. Här möter du bland annat Harriet Rehn, som hjälper medlemmar i frågor om lön och anställningsvillkor.

Publicerad: Uppdaterad:

Vem arbetar i jouren?

Alla ombudsmän kan grunderna i arbetsrätt och turas om i jouren, även om vi har egna ansvarsområden. Man är beredd att svara på samtliga frågor. Vi lär oss av varandra och får en bra inblick i olika avtalsområden. Nyanställda sätter sig i jouren så snabbt som möjligt. Först sitter man med och bara lyssnar på samtalen, sen är det bara att kasta sig in! Under arbetsveckan besvarar vi frågor inom 24 timmar.

Vilken är den vanligaste frågan?

Det är lönerådgivning, inför en intervju eller inför det årliga lönesamtalet. Att man har blivit varslad är tyvärr också ganska vanligt. Då tar även arbetsgivaren kontakt med oss. Vid varsel tar den ansvariga ombudsmannen hand om fallet, vi sköter inga förhandlingar direkt i jouren. Det kan bli telefonkö ganska snabbt, så tyvärr kan man inte alltid prata så länge som man skulle vilja.

Vad är bäst med ditt jobb?

Det är roligt att ha så mycket kontakt med medlemmarna, speciellt när man kan coacha eller stötta en person. En medlem ringde och ville ha lönecoachning inför en anställningsintervju. Hon sade att hon inte hade någon aning om vad hon skulle begära i lön. Under vårt samtal kom hon själv fram till en summa som hon tyckte var lämplig att begära. Hon var jättenöjd och kände sig stärkt inför intervjun. En vecka senare ringde hon igen och berättade hon att hon både fått jobbet och den lön hon begärde. Då blir man som ombudsman glad!

Finns det mindre roliga dagar?

Ibland är det tufft, om man har haft ett riktigt tungt fall. Det finns saker som man inte kan påverka. Vi kan inte göra det omöjliga eller gå utanför vårt mandat. Ibland bearbetar vi ombudsmän detta tillsammans. Om vi gör det nämns medlemmen aldrig vid namn, vi har givetvis tystnadsplikt.

Varför valde du att jobba på Naturvetarna?

Det kändes som det rätta steget att ta efter en lång karriär i myndighetsvärlden, främst på Lantbygdsdepartementet. Jag är själv naturvetare, agronom. Jag har varit lokal fackligt förtroendevald på de flesta av mina tidigare arbetsplatser. Senast var jag ordförande i den fackliga föreningen på Regeringskansliet.