Fråga oss här!
Vi erbjuder

Merike varnar för jobb som satellit

Det som såg ut att vara drömjobbet blev en besvikelse för Merike Ödmark. Nu varnar hon andra för att gå i samma fälla när de jobbar som satellit för ett utländskt företag i Sverige.

Publicerad: Uppdaterad:

Det tyska life science-företaget Aurigon skulle etablera sig på den nordiska marknaden. De är specialiserade på prekliniska prövningar, alltså innan nya läkemedel testas på människa.
Som molekylärbiolog och tidigare säljare på Roche passade Merike Ödmark perfekt för jobbet som ansvarig för försäljning och affärsutveckling i Norden. Dessutom behärskar hon fyra språk utöver estniska, som är hennes modersmål.

Saknade fikat

Hon skulle fungera som satellit åt det tyska företaget och sälja in dess tjänster hos forskare i Norden. Kontoret hade hon i hemmet, vilket innebar att kontorskostnaderna blev låga för Aurigon, som ändå betalade en viss ersättning för hemmakontoret i Stockholm.
– Jag var den enda som var anställd i Norden, så det blev rätt ensamt. Jag kunde verkligen sakna det typiskt svenska fikat, som inte bara är ett forum för umgänge, utan också ett tillfälle för kreativa diskussioner.
Men det stora problemet, enligt Merike Ödmark, var att företaget inte hade någon affärsplan för hur etableringen skulle gå till. Hon fick sex månader, varav sex veckor utbildning i Tyskland, på sig att bygga upp en säljorganisation i Norden.
– Nu i efterhand inser jag att det var omöjligt. Experter jag har talat med menar att minst ett till två år är en mer realistisk tid. Ovanpå det gick företaget inte särskilt bra på sin hemmamarknad.

Knyta kontakter

Rent allmänt finns en skepsis till nya aktörer på en marknad. Många väljer det säkra före det osäkra och anlitar samma företag som man alltid har gjort.
– Nummer ett är att skapa kontakter på olika mässor och seminarier inom branschen. Sedan kan man komma ett steg närmare och presentera sina tjänster, som förhoppningsvis kan utmynna i en affär. Det handlar om att bygga upp ett förtroende.
Men hon fick inte de rätta förutsättningarna för att lyckas med det. Men det var inte därför hon slutade när provanställningar upphörde efter ett halvår.
– Några affärer gick i lås och hon var på väg att bygga upp en säljorganisation, men företagets svaga lönsamhet gjorde att man gav upp planerna på en etablering i Norden.

Dåligt avtal

Så är efterhand inser hon också att hennes personliga anställningsavtal, som var anpassat till svensk modell, hade brister. Kollektivavtal fanns förstås inte.
– Avtalet saknade lösningar för både pension och försäkring, utan att jag blev kompenserad för det lönemässigt. Lönen var okej och byggde på en fast och rörlig del, som påverkades av både mitt och företagets resultat.
Däremot fick hon semester enligt svensk lag och traktamente.
– Men jag var tvungen att hela tiden ligga ute med pengar för resor, mobilabonnemang och annat.

Nyttig erfarenhet

Som tidigare klubbordförande för Unionen på Roche i Sverige är hon noga med fackliga rättigheter.
– Mitt mål var att expandera och få kollegor. På sikt var förhoppningen att kunna teckna kollektivavavtal.
Att det inte blev som hon tänkt sig gör henne inte bitter.
– Tvärtom var det en nyttig erfarenhet, både professionellt och att jag lärde mig en läxa.
Nu söker hon nya utmaningar och går på a-kassa och inkomstförsäkring från Naturvetarna.
– Stödet från Naturvetarna och Trygghetsrådet, som hon har genom tidigare anställningen på Roche, har varit jättebra. Nu har jag en plattform för att komma vidare i yrkeslivet.
Det tyska äventyret har inte avskräckt från en internationell karriär.
– Jag vill fortsätta jobba som säljare, helst inom life science och gärna utomlands, säger hon optimistiskt.

Fakta: Som satellit är man anställd av utländskt företag, som vill etablera sig i annat land.

Merike Ödmark

Utbildning: Molekylärbiolog. Kom till Sverige från Estland som utbytesstudent och stannade.

Gör just nu: Söker sälj- och marknadsjobb inom life science. Var tidigare säljare på Roche.

Gläds över: Är nygift.

Vill tipsa om: Ta chansen när den kommer, men se till att få rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

Fackligt råd: Ta hjälp av Naturvetarna för att granska anställningsavtalet. Läs mer: www.naturvetarna.se

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera