Fråga oss här!
Vi erbjuder

Kan man lita på molnet?

Jag brukar ladda ner bilder och annat i en molntjänst. Men är lite orolig för att känslig information kan försvinna eller läsas av någon annan. Kan jag verkligen lita på molnet?

Publicerad: Uppdaterad:

All användning av publika nätverk för förflyttning av information ökar risken för att information försvinner eller läses av någon annan. När informationen väl är på plats finns risken att den kan försvinna, till exempel om lagringslösningen skadas fysiskt eller genom mjukvarufel. Risken att någon annan läser din information finns också, även om det kräver mer avancerad teknik.

Molnleverantörerna har fördelen att de äger flera geografiskt spridda lagringsplatser, hanterar samma problem för många användare och har råd med team av lagrings- och säkerhetsexperter för det kontinuerliga arbete som krävs för en stabil och säker lösning.

Så, det korta svaret är att molnlösningar är ett bra alternativ för de flesta, mindre tekniskt avancerade, användarna. För verkligt känslig information rekommenderar jag att du först krypterar denna innan du lägger upp den i molnet. För att vara riktigt säker – det händer att även molnlösningar förlorar data - bör du göra regelbunden kopiering till extern lagringslösning som du förvarar på ett säkert ställe. Och, som alltid, är det viktigt att du inte förlorar dina lösenord till lösningarna ovan.

Åke Edlund, senior forskare på KTH, Skolan för dataventenskap och kommunikation

Kommentarer

Kommentera