Fråga oss här!
Vi erbjuder

Anna räddade naturum Sommen

Anna Sandhammar har hittat sitt drömjobb. Här får hon möta människor och dela med sig av sin kunskap om naturen, men hon för också en
ständig kamp mot nedläggning. I vintras var det nära ögat.

Publicerad: Uppdaterad:

December 2013. Naturum Sommen är nedlagt. Stiftelsen som driver verksamheten har gett upp och ingen annan vill aktivt göra något. Verksamheten ska upphöra, utställningen packas ihop, lokalerna stängas. Och Anna Sandhammar, som kommer tillbaka från sin föräldraledighet, är uppsagd.

– Jag hade i princip accepterat att det var nedlagt. Men sen kände jag att nej, det är ett sånt slöseri. Vi har ju allting uppbyggt, berättar hon.

Akut lösning

Tiden för att rädda naturum Sommen var knapp. En verksamhetsplan skulle vara inskickad till Naturvårdsverket senast i mitten av januari. Och för att kunna skriva en sådan måste det finnas en huvudman för verksamheten. Det fanns inte.
– Jag åkte runt och pratade med högsta hönset i kommunerna och med länsstyrelserna, säger Anna Sandhammar.
Men de beslut som behövdes skulle ta tid. Och ingen ville vara först med att säga ja. "Är alla andra med så är vi med", blev ofta svaret. Hon frågade till sist ägarna till restaurangen i närheten. De sa ja. Och verksamhetsplanen kom in i tid.
– Jag var rusig av glädje när jag lyckats rädda naturum. Det var en seger att det gick trots att så många hade sagt att det inte skulle gå, säger hon.

"Gissa bajset"

Anna Sandhammar visar runt i utställningen, pekar och lyfter fram föremål och kan berätta en historia om vart och ett. Rummet domineras av ett stort åttkantigt akvarium med
fiskar från Sommen, och en modell av sjön med miniatyrkyrkor som riktmärken. Det luktar svagt av tjära från pråmen i byggnaden intill. Inspelade fågelläten blandas med besökarnas prat och genom stora fönster ser man sjön och färjeläget.
Hon berättar att de stora attraktionerna, förutom akvariet, är "Gissa bajset" och "Gissa pälsen". I en träram finns åtta pälsbitar i grått, rött och brunt. Från sträv borstig päls till dunmjuk.
– Räven gissar alla rätt på, men sen brukar det bli svårare och de kommer och frågar oss. Det är ett bra sätt att få kontakt med folk, säger hon.

På en sten i skogen

En pojke i treårsåldern kommer fram och vill köpa små plastdjur som souvenirer. Anna Sandhammar kommenterar på engelska vilka djur han har valt.
– Det är viktigt att börja med barnen och väcka fascination för naturen. Jag tänker att om man vet mer om naturen är man också rädd om den, säger hon.
Hon tycker också att det handlar om att folk ska ta hand om sig själva. Att man kan må bra av att sitta på en sten i skogen ibland.

Mata fiskar

Att Anna Sandhammar fick jobbet på naturum Sommen var en slump. Hon hade flyttat från Härnösand via Uppsala till mannens släktgård i trakten, och blev tillfrågad om att bli föreståndare eftersom hon bodde nära.
– Från början var jag ensam här. Jag gjorde allt från att planera program och guidningar, till att mata fiskar, städa, bygga utställningar och skriva texter, säger hon.
Numera är de två som driver verksamheten. Och ytterligare en person som hjälper till att hålla öppet och även jobbar som troll under barnaktiviteterna.

Till nästa sommar

– Det här är på vissa sätt mitt drömjobb. Det är fritt och självständigt. Dessutom är det kul att få lära folk saker om naturen på alla nivåer, säger Anna Sandhammar.
Utmaningen i jobbet är att verksamheten är nedläggningshotad varje år. Mycket tid går åt till att jaga pengar och det är svårt att göra en riktigt långsiktig planering. I mars i år hade till sist alla aktörer i området bestämt sig för att vara med och nu har man ekonomin för att driva verksamheten till nästa sommar.

Anna Sandhammar

Aktuell: Föreståndare för naturum Sommen.
Utbildning: Magister i biologi från Naturresursprogrammet i Ultuna.
Starka sidor: Envis och engagerad.
Drivkraft i jobbet: Att få visa hur fascinerande naturen är.
Inspireras av: Min dotter, som är en fighter.
Gör en ledig dag: Ute och reser eller är hemma på gården med familjen, trädgård, höns och bin.

 

naturum

Det finns 32 naturum. Från Abisko i norr till Stenshuvud i söder.
Naturum är centrum för besökare till ett naturområde. Här ska man få veta mer om djur, växter, geologi och kulturhistoria innan man ger sig vidare ut för att upptäcka naturen.
De flesta naturum är statliga. Naturvårdsverket har satt upp riktlinjer för hur verksamheten ska bedrivas.

naturum Sommen

Ligger i södra Östergötland, på Torpöns norra spets i Ydre kommun.
Ordnar guidningar i närheten och kring sjön Sommen.
Det största utställningsföremålet är en vedpråm från 1920.
www.sommen-naturum.se