Fråga oss här!
Vi erbjuder

Michael tänker i bilder

Jakten på den perfekta bilden driver Michael Norman att utveckla sin hobby. Alla gillanden han får ger också en kick. Här delar meterologen med sig av sina bästa fototips.

Publicerad: Uppdaterad:

Det var när den digitala tekniken kom som Michael Norman började plåta på allvar.

– Den utlösande faktorn var att min fru sjunger i ett Rockabillyband. Jag hängde med och passade på att fotografera. Att ta scenbilder med en mobilkamera blir inte bra, så jag skaffade en systemkamera.

Som inbiten fågelskådare har han fångat drömbilden som blir svår att överträffa, men inte omöjlig. En fiskgjuse störtdyker över en sjö och griper tag i sitt byte. Allt sker inom tiden av ett kameraklick.

– Bilden är från förra våren, som var sen och isen låg på delar av sjön norr om Stockholm. Att kunna ta den typen av bilder är en härlig känsla och en drivkraft. Kul också med all uppskattning man får.

Rolig hobby

Däremot har han inga planer på att jobba professionellt med fotografering, utan det får fortsätta att vara en rolig hobby. Fjärilar har blivit en specialitet, som har lärt honom fler arter än nässelfjäril och påfågelöga.

– Visst vore det en dröm att ha en fotoutställning, men konkurrensen är hård och det finns hur mycket fina bilder som helst på nätet. Jag är nog lite för rastlös för att specialisera mig på ett område, jag gillar bredden i fotograferandet.

Har du nytta av ditt fotokunnande när du jobbar med luftföroreningar i Stockholm?

– Nej, inte mer än att jag tar bilder på mätstationer och annat. Men visst blir jag tillfrågad när saker ska dokumenteras.

Djupet avgör

Skillnaden i bildkvalitet mellan mobilen/pocketkameran och en systemkamera är himmelsvid. Därför hänger kameran alltid med när familjen rör sig runt sommarstället i skärgården. Med de tre objektiven och ibland stativ blir det en del att bära på.

– Jag undviker zoom som har sämre ljuskänslighet än de fasta objektiven (50 mm, 400 mm och 100 mm makro). Det tillsammans med rätt inställning på kameran gör att jag slipper använda blixt. Blixt funkar inte på konserter, där jag vill ha djup i bilden.

Michael Norman pratar mycket om djup.

– Ett landskap blir rätt platt utan något i förgrunden, som kan vara allt från ett grässtrå till en människa. Det handlar om vilken bild jag vill ha. Uppställda människor kan passa i fotoalbumet, men de bästa bilderna får man i ögonblicket.

Morgonljuset vinner

Att hitta vinklar är också en utmaning, både från sidan, grodperspektiv och från ovan. Även ljuset är en källa till valmöjligheter.

– Morgon- och kvällsljuset är att föredra, när solen står lågt och har en rödaktig ton. Bilder som tas mitt på dagen blir sällan bra. Däremot kan det fungera när det är växlande molnighet och solen går i moln, då blir färgkontrasterna tydligare. Dis och dimma sätter också skickligheten på prov.

Hur hanterar jag motljus?

– En person i motljus blir mörk och kan med fördel belysas med blixt. Då jämnas också ljuskontrasterna ut.

Michael förklararar att man ska tänka ungefär på samma sätt när man använder mobilkamera. Även då är hans bästa tips att våga gå nära och krypa ner på växternas, djurens eller barnens nivå.

Så tar du bättre bilder:

 1. Skaffa en systemkamera med fasta objektiv. Zoom funkar också, men är inte lika ljuskänsligt. En bra kamera behöver inte kosta mer än 7-8 000 kronor. Michaels kostade 5 000 kronor. Bildsensorns storlek är en kvalitetsmarkör. Upplösningen, antalet pixlar per tum, är tillräcklig på de flesta kameror.

 2. Gå ett steg till och undvik automatiken. Lär dig sambanden mellan, slutartid, bländare och ISO-tal. Kan vara rörigt i början, men ger möjligheter att experimentera och skapa de bilder man vill ha.

 3. Utnyttja det naturliga ljuset och strunta i blixten. Man kommer långt med att ha de rätta inställningarna, som ett högt ISO-tal, upp till 3200, då bilder dock kan bli korniga om de förstoras.

 4. De flesta datorer är utrustade med enkla bildbehandlingsprogram, som gör det möjligt att beskära och räta upp bilder. Lightroom är lite mer avancerat och kostar en slant. Här kan du ändra ljus, färgmättnad och har andra finesser.

 5. Öppna ett konto på till exempel www.flickr.com och lagra dina bildar. Det är gratis och du slipper belasta din egen dator. Till skillnad från Facebook och Instagram så ligger bilderna högupplösta på nätet.

 6. Lär dig mer: www.fotosidan.se.

Om Michael Norman

 • Yrke: Jobbar med luftkvalitet i Stockholms stad.
 • Utbildning: Meteorolog, doktorerat på luftföroreningar vid Stockholms universitet.
 • Familj: Gift med rockabillysjungande naturvetare. Ett barn på 6 månader.
 • Vädernörd: Nja, jo kanske. Viktigt att ha koll för att till exempel klä sig rätt.
 • Favoritbild: Bland mina är det bilden på katten som gömmer sig i en skokartong.
 • Ogillar: Människor som fuskar.
 • Webbtips: www.flickr.com/normanmichael/sets