Fråga oss här!
Vi erbjuder

”Den miljöbästa bilresan är den som aldrig blir av”

Johanna Grant är miljövetaren som vill påverka människor att konsumera hållbart och medvetet. Hon tar gärna cykeln till jobbet och äger ingen bil. Och lite oväntat är hon ny ordförande för Gröna bilister.

Publicerad: Uppdaterad:

Hur känns det?

– Spännande och utmanande.. Organisationen har funnits i 20 år och har en stark röst i debatten, så jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. För mig blir det en ny plattform för att påverka människors vardag med mer konsumentnära frågor.

Vad blir din uppgift som ordförande?

– Det blir att arbeta med "det nya" Gröna Bilister där mobilitetsfrågor kommer ges allt större utrymme. Tidigare har fokus legat på bilar och drivmedel, men jag äger inte ens en bil. Valet föll på mig därför att jag har en annan bakgrund. Min uppgift blir att vara en samlande kraft för teamet och att hålla riktningen.

Vilka frågor vill du arbeta med?

– Hållbart resande och andra färdmedel än bil. Där kommer frågor kring beteende, samhällsplanering och värderingar in. Den miljöbästa bilresan är ju trots allt den som aldrig blir av. Genom att ta bort hinder kan man göra det lättare för konsumenter att välja rätt, till exempel att ha information om varifrån drivmedlen kommer. Det är lättare att göra ett val om man vet att oljan kommer från tveksamma oljefält, som från Arktis eller Nigeria.

Hur går grönt och bil ihop?

– Gröna Bilister startades som en organisation för miljömedvetna och ansvarskännande bilister. Vi säger inte nej till bilen. Men för att bilen ska vara ett effektivt transportsätt måste den anpassas efter planetens gränser.

Vad är er största utmaning?

– Att vi som en ideell organisation med små resurser ska få största möjliga utväxling för de frågor vi vill påverka. Vi ska synas och höras i samhällsdebatten. Det blir en utmaning för oss i styrelsen att kombinera detta med ett heltidsjobb.

Hur har du användning för din utbildning?

– Som miljövetare har jag en tvärvetenskaplig och bred syn på hållbar utveckling. Min utbildning har varit arbetsmarknadsanpassad med fokus på problemlösning och självförtroende att granska kritiskt. Det är viktigt med att ha helhetsbilden när man pratar miljö, inget är svart eller vitt.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar