Fråga oss här!
Vi erbjuder

Tema klimat: Johanna räknar på klimatet

Det går att räkna ut klimatpåverkan för nästan vad som helst. Det gör att alla kan kompensera för sin klimatpåverkan. Miljövetaren Johanna Grant hjälper flera företag med just detta.

Publicerad: Uppdaterad:

Det kan handla om geten som äter upp den späda trädplantan, om flygresor, om att kunna bo kvar på familjens mark, om kaffe, och om koldioxid.

– Det är en utmaning att handla med en osynlig vara. Men när man väl börjar mäta går det från något flummigt till konkreta siffror, säger Johanna Grant, klimatstrateg på företaget Zero Mission.

Hon arbetar med att hjälpa företag att mäta sin klimatpåverkan, ge råd om hur de kan minska den, och med frivillig klimatkompensation.

Pengar i sopor

– Det finns pengar i miljö: i sopor, sol och klimat. Och det känns som om företagen ligger före politikerna och har en viktig roll i omställningen, säger Johanna Grant.
I ett klimatbokslut finns beräkningar för hur stor påverkan en verksamhet har utifrån till exempel tjänsteresor, uppvärmning, papper och kaffe.

Johanna Grant tycker att det är spännande med klimatområdet, eftersom man kan räkna på påverkan av så många olika saker. Och koppla det till vad det kostar att kompensera.

– Ta hotet med bidöden. Vad skulle det kosta att pollinera på egen hand? Med en prislapp får miljön ett värde istället för att ses som en gratisresurs, säger hon.

Trädet som symbol

Johanna Grant är miljövetare med inriktning på klimat. Hon berättar engagerat om olika projekt för klimatkompensation: om skogsplantering och investeringar i förnybar energi i utvecklingsländer. Och hur det kan förbättra levnadsvillkoren för fattiga människor.

– Att plantera träd är symboliskt och långsiktigt. Förutom kolbindning ger det frukt, ved, mat, inkomst, medicin och skugga, säger hon.

Den hungriga geten

Skogsprojekten ger småbrukare i utvecklingsländer utbildning och hjälp att bruka sin mark långsiktigt genom att plantera träd. Oftast i kombination med grödor, vilket säkrar matförsörjningen och gör att de kan bo kvar på sin mark i stället för att fortsätta avskoga eller behöva flytta in till städerna.

– Det är lätt att plantera ett träd. Det stora arbetet för oss kommer efteråt för att mäta hur det växer, att återplantera om plantor dött och att betala småbrukarna. Den dagliga utmaningen för småbrukaren kan vara att plantorna drabbats av torka eller en hungrig get, säger Johanna Grant.

Johanna Grant

Utbildning: Masterprogram i miljövetenskap vid Linköpings universitet.
Yrke: Klimatstrateg på Zero Mission.
Bästa klimattips: Klimatkompensera flygresor om du måste flyga. Dra ned på biffen och köp ekologisk mat.
Gör i sommar: Det blir en härlig blandning av Almedalen, träning inför Stockholm Triathlon och familjehäng på kanadensiska prärien och Öland.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera