Fråga oss här!
Vi erbjuder

Jobba utomlands: Sara blev kvar i Wales

Den fria rörligheten inom EU öppnar dörrar för naturvetare. Sara Rassner tog chansen och drog till Storbritannien. Jobb är nyckeln till att omfattas av försäkringar i värdlandet.

Publicerad: Uppdaterad:

Det mesta har gått att lösa för Sara Rassner, som lämnade Sverige och flyttade till Storbritannien 2005. Hon doktorerade i akvatisk mikrobiell ekologi på Aberystwyth University i Wales.

Ni har hört det förut. Hon mötte kärleken och blev kvar i det bergiga landet som inte alls är så likt England som många tror. Wales har ett visst självstyre men lyder under det brittiska parlamentet.

– När man jobbar eller studerar utomlands ska man veta att man ramlar ur det svenska försäkringssystemet efter ett år. Då betraktas man som utlandssvensk. Vet man innan att man ska vara borta så länge så åker man ur systemet direkt.

Försörja sig själv

För att omfattas av brittiska allmänna försäkringar är nyckeln att ha ett jobb.

– Så länge man kan försörja sig själv och betalar skatt är det inga problem. Storbritannien vill inte ha hit utlänningar som lever på bidrag.

Självklara saker som personnummer finns inte här, och inte heller folkbokföring.

– För att visa att man bor här får man istället visa upp en elräkning eller motsvarande.

Ännu en stor skillnad mot i Sverige är barnomsorgen. Det påverkar ännu så länge inte Sara Rassner.

– Det är betydligt dyrare att ha barn på dagis. För många kvinnor lönar det sig inte att jobba och väljer att vara hemma med barnen, vilket skapar inlåsningseffekter.

Mamma hemma

Enligt den brittiska traditionen är det kvinnan som är hemma när barnen är små. Skolstarten sker vid fem års ålder.

Sara Rassner blickar tillbaka på sin doktorandtid, som i vissa avseenden var tryggare än dagens situation.

– Som doktorand är man student och inte anställd. Jag hade ett stipendium från universitetet, motsvarande 140 000 kronor per år under tre år. Fjärde året får man leva på sparade medel.

Däremot åtnjuter inte doktorander sjuk- och föräldrapenning, eftersom studenter inte betalar skatt.

– Jag jobbade extra som labbassistent. Upp till en viss gräns betalar man ingen skatt på lönen, vilket gjorde att jag jobbade upp till den gränsen.

I Storbritannien finns det gott om stipendier att söka, både som doktorand och postdok.

Men varför ville du hit?

– Det var en forskare från Lund som hade flyttat till Wales och behövde en doktorand. Då slog jag till direkt och valde att lämna tryggheten hemma.

Pengarna tog slut

Hon disputerade i februari 2010 och är nu expert på mikroorganismer som lever i glaciärer.

Hur gick det sedan?

– Jag jobbade som forskningsassistent i tre år på institutionen för geografi och geovetenskap här på universitetet och gick på medel från ett brittiskt forskningsråd.

Men pengarna tog slut. Som en följd av finanskrisen har brittiska regeringen dragit ner på forskningen under senare år.

– I dag undervisar jag på universitetet och forskar i viss utsträckning. Forskningsbidraget täcker inte mycket mer än resor och andra omkostnader. Nu hoppas jag på ett post dok-stipendium, men då får jag vara beredd att flytta.

 

Sara Rassner

Utbildning: Limnolog från Lunds universitet. Doktor i akvatisk mikrobiell ekologi vid Aberystwyth University i Wales.

Jobb: Undervisar i vattenkemi och forskar om glaciärer.

Ålder och familj: 34 år. Maken Arwyn och hundarna Leisa och Soffi.

Bäst med Wales: Vacker natur med gröna betesfält och dramatiska bergs- och kustlandskap, samt en vänlig och välkomnande befolkning som är stolt över sin keltiska kultur.

Gör en ledig dag: Tar med hundarna på en vandring längs kustleden. Stickar strumpor och sjalar inför vintern.

Saknar i Sverige: Kanelbullar, skog och allemansrätten

 

Checklista

Jobba utomlands

Det är mycket att tänka på inför utlandsjobbet. Här får du lite vägledning och webbtips, allt från lediga jobb till försäkringar och skatter.

Ska du arbeta i ett annat nordiskt land får du hjälp av Naturvetarnas nordiska systerorganisationer.

Behövs uppehållstillstånd och arbetstillstånd?

Inom Norden kan man bo och arbeta utan krav på registrering eller tillstånd. Inom EU och EES-länderna får du söka arbete utan att ha arbetstillstånd. Krav på uppehållstillstånd är avskaffat. Istället finns det något som kallas uppehållsrätt, som innebär att man har rätt att vistas i annat EU/EES-land om man kan försörja sig själv.

Om du blir sjuk eller råkar ut för olycka

Principen är att den som arbetar inom EU eller i ett EES-land omfattas av arbetslandets socialförsäkringssystem, om man inte är utsänd av ett svenskt företag. De som däremot arbetar utanför EU/EES omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet under det första året. Därefter faller de ur de svenska trygghetssystemen.

Kontakta Försäkringskassan www.forsakringskassan.se och kontrollera ditt sjukförsäkringsskydd. Begär att få ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Om du blir arbetslös

Kontakta din a-kassas EU/EES-ansvariga som finns på varje a-kassas centralkontor. Ta noga reda på vad som gäller, fråga framför allt vad som händer då du återvänder till Sverige och vilka papper du då behöver ha med dig.

Var ska du betala skatt?

Ofta behöver den som har varit bort i minst sex månader och har skattat för inkomsten i arbetslandet inte betala skatt i Sverige. Kontakta Skatteverket www.skatteverket.se och ta reda på skattereglerna vid utlandsarbete.

Gästmedlemskap i nordiska grannländer

Du som fått jobb i Danmark, Norge eller Finland kan bli gästmedlem i våra nordiska systerorganisationer. De kan hjälpa dig att ta reda på till exempel löneläge och anställningsvillkor i det land du ska arbeta i.

Gästmedlemskapet är gratis under ett helt år och du får samma medlemsservice som de ordinarie medlemmarna.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera