Fråga oss här!
Vi erbjuder
FOTO: ANNA LEDIN

Charlotta tänkte utanför boxen

Charlotta Bergman är med och inreder Nya Karolinska Solna. Som upphandlare av medicinteknik har hon nytta av att vara biolog.
– Upphandling är ett framtidsyrke, den som väljer den här banan kan räkna med jobb.

Publicerad: Uppdaterad:

 

Det som ska bli Sveriges modernaste sjukhus börjar ta form. Men tomma huskroppar och byggkranar vittnar om att det återstår en del att göra innan den första patienten kan tas emot 2016. Helt färdigt blir det våren 2018.

På en yta motsvarande 25 hötorgsskrapor ska högspecialiserad vård bedrivas i nära samarbete med forskning och utbildning. Tanken är att den kliniska forskningen ska få ta stor plats.

Hört mycket negativt

Nu pågår upphandling av medicinteknik och annan utrustning som behövs för att förverkliga de storstilade planerna. Charlotta Bergman har sterilteknik, som autoklaver och desinfektorer, på sitt bord.

Hon är biologen som bytte sida från medicinteknikföretag[CB1] , som tillverkade pacemakers, till att upphandla [CB2] medicinteknik. Charlotta Bergman tog chansen när det företag där hon var anställd lades ner.

– Jag hade hört en del [CB3] negativt om branschen och blev nyfiken. Jag tänkte utanför boxen och sökte jobbet, som har överträffat alla förväntningar.

Huvuddelen av hennes jobb handlar om att göra förfrågningsunderlag för upphandlingar.

– Som säljare och teknisk support på mina tidigare jobb har jag lämnat in anbud och svurit över det. Men nu inser jag från andra sidan att det är många krav att leva upp till.

I botten ligger lagen om offentlig upphandling.

– Det gäller att handla upp på rätt sätt, med hänsyn till budget och behov. Det går till exempel inte att ändra på krav och kriterier under resans gång. De är spikade när förfrågningsunderlaget har annonserats.

Tyngsta upphandlingen

Stora värden står på spel när Nya Karolinska Solna ska fyllas med medicinsk utrustning. Kvalitet är en ledstjärna, liksom att ta reda på vilka behoven är.

– Inför varje upphandling, som kan ta upp till ett och halvt år, gör vi en marknadsanalys och pratar med den personal som ska använda utrustningen.

En av de upphandlingar som kan checkas av gäller en tryckkammare, som inte är den dyraste produkten, men väl den tyngsta med en vikt på 65 ton. Det blev billigare att köpa in en ny än att flytta den gamla från nuvarande Karolinska universitetssjukhuset.

Vad använder man den till?

– För personer som har drabbats av dykarolyckor och rökskador, liksom svåra sårinfektioner. Det finns viss evidens för att sår läker snabbare under högre tryck.

Klämma och känna

För att inte köpa grisen i säcken vill Charlotta Bergman [CB4] att de som ska använda utrustningen får känna och klämma på sakerna. I analysen gäller det att vara öppen för personalens önskemål. Hon ställer de kritiska frågorna, som gör att man inte köper in samma produkter och märken som man alltid har gjort.

– Nej, då blir det ingen riktig upphandling. Poängen är att ha flera leverantörer att välja mellan för att få rätt produkt till bästa pris.

Facit kommer först när utrustningen är i drift, om några år.

– Vi försöker görs en så bra upphandling som möjligt. Sedan är det svårt att framtidssäkra, för visst finns risken att tekniken då har kommit längre med nya moderna produkter.

Vad är tjusningen i jobbet?

– Jag lär mig nya saker varje dag efter nästan två och halvt år i yrket. Och det är en sådan känsla när jag lyckas få rätt utrustning till ett bra pris. Man får snabbt feedback i det här jobbet.

Räkna med jobb

Upphandling är ett framtidsyrke.

– Det är svårt att rekrytera erfaren personal. Den som väljer den här banan kan räkna med jobb.

Hon menar att naturvetare är särskilt lämpade för rollen. En av hennes närmaste kollegor är biomedicinsk analytiker.

– Naturvetare är vana att tänka logiskt och är analytiska. Att se sammanhang och ifrågasätta är andra egenskaper som behövs, liksom att kunna ta folk.

Juridiken då?

– Det är en viktig del som man lär sig, bland annat genom kurser. Annars finns den juridiska kompetensen här, så det är alltid möjligt att få hjälp.

Hon kan inte dölja förtjusningen över att vara med och bygga upp ett helt nytt sjukhus.

– Det är "once time in a lifetime", säger hon entusiastiskt.

 

Charlotta Bergman

Aktuell: Jobbar med upphandling av medicinteknik på Nya Karolinska Solna. Anställd av Stockholms läns landsting.

Utbildning: Molekylärbiolog, examen Uppsala universitet 2001.

Starka sidor: Analytisk, kan ta folk, ser sammanhang, vågar ifrågasätta.[CB6]

Familj: Sambo.

Gör en ledig dag : Träffar kompisar, tränar, fixar hemma, läser en god bok.

Finns i sociala medier : Linkedin.

 

Nya Karolinska Solna

Öppnar för patienter hösten 2016 och beräknas vara helt klart våren 2018.

Patienten ska vara i fokus på framtidens universitetssjukhus.

Bygget kostar 14,5 miljarder kronor. Det är ett konsortium bestående av Skanska och en brittisk investeringsfond som sköter projektering, bygge, drift och underhåll fram till 2040 till en kostnad av totalt 40 miljarder.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar