Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fåglar ger svar om naturen

Flyttfåglarna är på ingång till Sverige. Men hur hittar de hit och hur funkar aerodynamiken? Pär Lydmark tar avstamp i naturen när han inspirerar unga att bli naturvetare.

Publicerad: Uppdaterad:

Den första vågens flyttfåglar kom ovanligt tidigt i år. Redan i början av mars dök bofinken och sånglärkan upp i Göteborg. Men det är i månadsskiftet april maj som de stora skarorna återvänder till Sverige.

– Då har insekterna vaknat till liv och erbjuder ett smörgåsbord, säger Pär Lydmark, som har skådat fågel sedan 25 år tillbaka och har utvecklat intresset till en livsstil.

Kikaren är hans ständiga följeslagare, vare sig han ska till jobbet eller är ute i naturen med familjen. Ofta åker även kameran med.

Mer än samla kryss

Samtidigt som han beskriver sig själv som en nörd vill han sprida intresset till en större publik och tvätta bort töntstämpeln.

– Fågelskådning har så många bottnar. Det handlar inte bara om att samla kryss. Lika spännande är evolutionsbiologin och ekologin runt omkring, liksom de speciella sinnesorgan som används för navigering, eller fysiken som förklarar aerodynamiken.

Det har Pär Lydmark nytta av som gymnasielärare i kemi och biologi.

– De flesta blir fascinerade över att fåglarna återvänder till samma plats år efter år. Det finns arter där föräldrarna flyger själva till sitt vinterviste. Några veckor senare landar ungarna på samma plats, fast de aldrig har varit där. Det är svårt att inte bli imponerad.

Men han sticker inte under stol med att han gillar tävlingsmomentet. Han har 401 kryss på sin lista, vilket innebär att han har sett så många arter i Sverige. Ungefär hundra saknas, men de är desto mer sällsynta och är bara här på tillfälligt besök.

Blixtutryckning

När han var som mest sugen på nya arter kunde han åka över halva Sverige för att få syn på dem.

– Det har sin tjusning att dra iväg på det sättet och träffa likasinnade. Och inte minst hamnar man på platser som man inte skulle ha besökt annars.

I dag fascineras han lika mycket av naturen som finns inpå knuten.

– Spänningen gör det så kul och känslan av att vad som helst kan hända. Fåglar rör sig snabbt över stora områden och kan plötsligt dyka upp.

Men utmaningen är inte bara att hitta nya arter.

– Lika fascinerande är att upptäcka fåglar i nya miljöer och vid andra tidpunkter än normalt. Det är just under våren och hösten som aktiviteten är som störst.

Han har exakt koll på när fåglarna återvänder till Sverige.

– Jag noterar även små avvikelser, som när de första fåglarna kommer på våren. Ju mer man kan om naturen, desto mer får man ut av den.

Kackafoni är skönsång

Många blir störda när kackafonin drar igång i ottan under våren och stör skönhetssömnen. Men inte Pär Lydmark. För honom är det skönsång.

– Vet man vad man hör är det så mycket roligare. Inte ens Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren, går att tröttna på även om man hör den överallt under vår och sommar.

Öppna ytor som på Öland och i fjällen återvänder han till. Där är chansen stor att se många arter. Så det är ingen tillfällighet att familjen har hus på Öland.

Han söker både kontemplation för sig själv i naturen och att träffa folk.

– Visst är det socialt. Åker man ut här i Göteborgstrakten en dag eller till södra Öland under högsäsong möter man alltid några bekanta.

Lockar trandansen vid Hornborgasjön?

– Ja ibland. Det är barnvänligt, vilket jag uppskattar nuförtiden, och det finns stora möjligheter att se mycket mer än tranor tack vare de fina våtmarksmiljöerna och det omgivande kulturlandskapet.

 

Så kommer du igång:

1. En kikare är ett måste. Ju bättre den är desto roligare och enklare är det förstås. Låna en eller använd vad du har till att börja med. Tubkikare och stativ kan vänta.

2. Glöm gröna kläder och höga stövlar. Det krävs inga speciella kläder. Du ska förstås klä dig så att du slipper frysa och bli blöt.

3. Häng med någon som har erfarenhet eller sök dig till platser där andra fågelskådare finns.

4. Kolla artportalen.se och sök fåglar i din närhet för tips om vart du kan åka. Där uppdateras senaste nytt om var olika arter håller hus i olika områden.

5. Lokalföreningar inom Birdlife Sverige(Sveriges ornitologiska förening)[PL4] anordnar exkursioner.

6. Kustnära områden och våtmarksområden med olika angränsande biotoper är utmärkta platser för den som vill se många arter.

 

Kuriosa:

Visste du att Sverige tar emot flyttfåglar från den ryska och sibiriska tundran under hösten?

 

Palle Liljebäck

chefredaktör