Fråga oss här!
Vi erbjuder
Sandra Eloranta är biostatistiker med nytt jobb.

Det bästa av två världar

Efter åtta år inom akademin tog Sandra Eloranta steget ut i konsultbranschen för att jobba som biostatistiker för Scandinavian Development Services. Men bara delvis, för hon jobbar fortfarande halvtid på Karolinska institutet.

Publicerad: Uppdaterad:

Vad gör en biostatistiker?

– Arbetsuppgifterna spänner från rådgivning och design av studier till analys av data, rapportering och tolkning av resultat. Att jobba med medicinska forskningsprojekt är intressant, omväxlande och lärorikt. Det finns ganska gott om jobb, även för nyutexaminerade biostatistiker.

Vad gör ni på Scandinavian Development Services?

– Vi är ett konsultbolag som arbetar med projekt inom läkemedelsutveckling. Vi biostatistiker planerar kliniska studier, det vill säga studier där man undersöker effekten av nya läkemedel. Vi arbetar också i akademiska och epidemiologiska forskningsprojekt. Efter åtta år inom akademin är det här en helt ny värld för mig.

Hur används matematik och statistik när nya läkemedel tas fram?

– I läkemedelsprojekt är det i bland aktuellt med avancerade designer och att studiens storlek omräknas. För att veta hur studien ska programmeras och analyseras krävs då förståelse för matematisk statistik. I sådana situationer har jag nytta av att jag läst matematik, men jag känner mig mer som biostatistiker än matematiker idag.

Hur hamnade du här?

– Det var en vän till mig som startade företaget och jag tyckte det lät spännande. Samtidigt ville jag inte lämna den akademiska världen. Vi löste det genom att jag jobbar halvtid här och lika mycket på Karolinska Institutet. Det ger bra synergieffekter då jag har användning av kunskaperna från det ena jobbet på det andra, och tvärt om.

Vad är det bästa med ditt nya jobb?

– Jag har lärt mig mycket nytt. Jag har utmanat mig själv och ställts inför nya problem och frågeställningar. Det händer nya saker varje dag!

Hur är det att jobba som konsult?

– Det är ett högt tempo med tydliga deadlines, som ofta innebär jobb i flera omväxlande projekt parallellt. Precis som inom akademin innebär det samarbeten med andra yrkesgrupper och man bör dessutom vara en god kommunikatör.

Johanna Rösth

kommunikatör