Fråga oss här!
Vi erbjuder

Nya på Naturvetarna

Vi välkomnar två nya medarbetare på Naturvetarna.

Publicerad: Uppdaterad:

Anna startar akademikerföreningar

Att starta, värva och utveckla akademikerföreningar är Anna Centerdals nya uppdrag. Hon har titeln lokalföreningsrekryterare och jobbar för flera Saco-förbund, däribland Naturvetarna.

– Det ser jag verkligen fram emot, det är både stimulerande och utvecklande. Och inte minst är det ett viktigt arbete. Det lokala arbetet ute på företagen gör verkligen nytta.

Fram till den 20 januari var hon på heltid ordförande för Unionenklubben på bemanningsföretaget Adecco. Nu blir arbetsfältet bredare och omfattar alla företag inom Ikem (Innovations- och kemiindustrierna), SLA (Skogs- och lantbruksarbetsgivarna) och Skogsindustrierna.

– Facklig närvaro på jobbet ger så mycket. Å ena sidan gäller det att i dialog och samarbete utveckla företaget. Men allt är inte alltid frid och fröjd, då vi bevakar våra medlemmars rättigheter och se till att arbetsgivarna följer lagar och avtal.

Men hon är inte jurist i botten. I stället har hon läst retorik och medie- och kommunikationsvetenskap.

På fritiden är det stickning och att träffa vänner som gäller. Springer gör hon också, men löpardojorna får ligga på hyllan tills snön har smält.

Monica hittar lösningar

Monica Fröjd har ända sedan skoltiden, då hon satt i elevrådet, varit fackligt engagerad. Men det är på labbet hon har ägnat sin mesta tid.

– Jag känner mig redo för ett karriärbyte, så det känns inte som några problem att lämna jobbet som biomedicinsk analytiker på Karolinska universitetssjukhuset.

Där är hon med i valberedningen för Naturvetarnas lokalförening. Dessutom är hon ordförande för BMA-föreningen inom Naturvetarna.

Att nätverka och skapa goda relationer är hennes styrkor. Hon framhåller också sin förmåga att hitta lösningar, en egenskap som är viktig för en förhandlare. Däremot har det gått några år sedan hon förhandlade på ett diagnostikföretag, där hon satt i styrelsen för fackklubben.

Som ombudsman på Naturvetarna är det medlemmarna och lokalföreningarna inom landstingen som hon ska stötta.

– Jag ser fram emot att jobba med engagerade människor. Det känns roligt att göra något nytt, vilket i sig är utvecklande. Att föreläsa är en passion, men först ska jag lära mig de arbetsrättsliga lagarna och avtalen.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag har skaffat båt och ser fram emot skärgårdsliv i sommar. Som tidigare balettjej har jag sadlat om och börjat springa, som till och med har blivit ett sug.