Fråga oss här!
Vi erbjuder

Luna får Terese att slappna av

Schäfertiken Luna hjälper Terese Österberg att fokusera på nuet. Ett intensivt träningspass med människans bästa vän är ett oslagbart recept på avkoppling.

Publicerad: Uppdaterad:

Luna ligger lydigt på den blöta marken. Matte Terese Österberg går kors och tvärs i ett litet skogsparti och gömmer favoritleksakerna, en blå boll och två pinnar. Luna försöker följa varje steg med blicken.

Ett otåligt gny slipper ur henne när matte kommer tillbaks. Terese ställer sig bredvid Luna och tittar in mot skogen. Tiken fäster blicken i exakt samma riktnig. Det knäpper och droppar från regntunga träd. Ett svagt brus hörs från motorvägen.

Terese pekar med hela handen i blickens riktning och säger lugnt:

– Leta

Favoriten i munnen

Luna flyger upp och klipper i samma språng grenen som ligger precis framför henne. Det prasslar till ute i skogspartiet och på några sekunder är hon tillbaks med favoriten, den blå bollen, i munnen.

– Duktig tjej! tjoar Terese och klappar händerna.

Med samma otroliga fart hämtar Luna de två pinnarna och med samma entusiasm berömmer Terese varje återkomst. Efter uppvärmningen verkar Luna avslappnad och nöjd. Hon bär sin blå boll med tungan klädsamt hängande halvvägs ur munnen.

Tar plats

Vi är på Brukshundsklubben i Göteborg, där Terese har tillbringat mycket tid med den nu fyraåriga Luna. Att träna på en klubb gör det möjligt att utbyta erfarenheter och känna samhörighet. Luna får ta mycket plats livet.

– Jag tillbringar nog fyra timmar om dagen med henne, funderar Terese. Och mer på helgerna förstås.

Att det blev just schäfer när Terese och sambon Jody köpte hund, är ingen tillfällighet.

– Vi har haft schäfer i familjen sedan jag var sju år. De är alltid glada, alltid "med". De är en bästa vän... ja, du vet, alla sådana klyschor stämmer, skrattar Terese.

Laddar om

För Terese är fritiden med Luna ett oumbärligt sätt att ladda om batterierna efter en jobbdag som marinbiolog på Universeum. Är de inte på klubben tränar de spår i skogen, eller miljötränar i centrum, med en obligatorisk fika på centralen. Hade inte Terese haft hund hade hon helt säkert hållit sig mer inomhus.

Jag skulle ju aldrig gå när det regnar, skrattar hon. Jag tror säkert det här upprätthåller min livskvalitet. När vi är på klubben är vi helt fokuserade på det vi gör. Vi är i nuet.

 

Terese Österberg

Ålder: 33 år

Arbete: Marinbiolog och dykare på Universeum AB, ett Science Center i Göteborg som bland annat har stora saltvattensakvarier.

Familj: Sambo, hunden Luna och en skäggagam.

 

Hundsugen?

Tänk igenom ditt val lika noggrant som ett husköp. Besök utställningar, hundklubbar, prata med hundägare. Vilken hund fungerar i ditt liv? Var beredd att avsätta tid till en kompis som ska följa dig i minst 10-15 år.

 

Besiktning och ID-märkning

Köp hund av en säljare som följer Svenska Kennelklubbens regler och köpeavtal. Då är valpen nyligen veterinärbesiktigad och ID-märkt, oftast även vaccinerad och avmaskad. Du undviker också den allt vanligare handeln med smuggelhundar. Sådana valpar har oftast dålig grundhälsa och blir en dyrköpt erfarenhet.

 

Ett lättare liv

Mycket motion och ett bra helfoder är enkla grundrecept för ett gott hundliv. Tyvärr lider allt fler hundar precis som vi av övervikt. Sviterna blir i stort sett desamma: ledproblem, påfrestningar på inre organ och ökad risk för diabetes.

 

Regelbundna kontroller

Kolla tänderna och borsta dem regelbundet för att undvika tandsten och tandlossning. Känn igenom hunden från nos till svans varje dag så märker du snabbt om något är på tok. Följ också veterinärens råd om vaccinationer och skaffa en veterinärvårdsförsäkring. Veterinärbesök är inte statligt subventionerade - det blir snabbt några tusenlappar även för "småskavanker".

 

Måste man träna så mycket?

Ja och nej. Terese och Luna trivs bäst med att träna klassiska bruksgrenar, som lydnad och spår. Detta är också tävlingsmoment som kräver mycket precision. Är det inte din grej finns mycket roligt att göra med hunden hemmavid: Göm g leksaker på kluriga sätt, göm dig själv, hoppa hinder, sortera saker... det viktigaste är att spendera tid ihop! För att hantera vardagen tryggt och säkert är det dock en bra investering att gå valp- och vardagslydnadskurs.

 

Hunddagis

Hundar bör rastas var sjätte timme. Det är svårt för de flesta att leva upp till och dagis kan vara ett bra alternativ. Här rastas hunden aktivt när du jobbar. Dagis som tar emot fyra eller fler hundar per dag ska ha tillstånd från Länsstyrelsen. Det betyder att lokalerna har kontrollerats ur djurskyddssynpunkt och att personalen har lämplig utbildning.

Text och bild: Sara Ejvegård

 

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar