Fråga oss här!
Vi erbjuder

Hon vill locka fler till kyrkogården

Trädgårdsingenjören Birgitta Linåker i Kalmar brinner för att kyrkogården ska vara mer än en plats för sorg. Därför ordnar hon kyrkogårdsteater, växtvandringar och välkomnar besökare som vill möta djur och natur. Allt med ett rungande "tjofräs".

Publicerad: Uppdaterad:

Med stor entusiasm visar Birgitta Linåker runt på Skogskyrkogården i Kalmar. Ett ord återkommer hon ständigt till. Det går som en röd tråd i hennes arbete som trädgårdsingenjör vid Kalmar Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning.

– Tjofräs är ett peppord som jag använder för jag märker att många blir gladare av det, säger Birgitta Linåker.

Hennes arbete innebär att planera och genomföra förändringar men också bevara de fyra kyrkogårdarna i centrala Kalmar.

Plats för möten

Birgitta Linåker arbetar för att kyrkogården ska vara en plats för möten, ro och eftertanke, som en grön oas mitt i stan där besökare kan betrakta både djur och natur.

– Kyrkogården är först och främst en plats för sorgearbete men det är även en plats för kulturhistoria, en grön oas för rekreation och meditation och en viktig beståndsdel i samhället. Det ska vara en trygg plats där människor kan mötas, säger hon.

Birgitta Linåker vill att alla ska känna sig välkomna och trygga. På Skogskyrkogården finns vilda djur som rådjur, harar, fåglar och ekorrar men även fiskar i en anlagd damm.

– Många kommer hit spontant och flanerar. Det är flera som bor runtomkring som använder kyrkogården som rekreationsområde. De kanske sätter sig vid dammen och läser eller har med sig fika, säger Birgitta Linåker.

Bjuder in unga

För att nå ungdomar engageras elever vid gymnasiets floristutbildning till blomsterarrangemang. Elever vid estetiska programmet är med i kyrkogårdsteater. Belysningen är designad av studenter vid designutbildningen på Linnéuniversitetet.

Förskoleklasser kommer på studiebesök. De får åka med i personalens elbilar och mata fiskarna i dammen.

– Det är kul både för oss och för barnen. Vi vill att kyrkogården ska vara som en park och vi säger till barnen att de får gå och springa på gräsmattan. Det är inte som förr när de skulle vara så allvarliga. Vi vill att de ska kunna vara naturliga på kyrkogården. Det är en lika viktig plats i samhället som skolor, sjukhus eller polisstationer.

Positiva reaktioner

På sommaren hålls kyrkogårdsteater som handlar om kulturhistorien som en kyrkogård rymmer. På Alla helgons dag är det uppträdande med elddans.

– Vi försöker att kompromissa och hålla arrangemang på ett neutralt ställe på kyrkogården. Vi har inte dans bland gravarna utan på andra platser eller utanför kyrkogården. Allting bygger på traditioner och kultur men vi måste också skapa framtidens historia och göra begravningsplatserna till en levande plats. Vi har bara fått positiva reaktioner.

Birgitta Linåker återkommer ofta till hur hon och kollegorna ska verka för att levandegöra kyrkogårdarna. För att locka besökare gäller det att arbeta för att utforma platsen med belysning som ökar tryggheten och planteringar som är vackra.

– Vi sätter människan i fokus och skapar en harmonisk miljö med vatten, växter, natur och djur.

Personalen har en också en viktig roll i att möta besökarna. Arbetet har en allvarlig sida eftersom de ofta möter människor som bär på sorg.

– Vi finns till hands och kan lyssna och prata. Vi som jobbar här känner oss trygga i oss själva och vi känner att vi hjälper till när vi möter anhöriga men det är inte så mycket tjofräs när man träffar familjer vars barn gått bort.

Fleråriga blommor

Miljöarbetet är Birgitta Linåkers andra hjärtefråga. Miljöarbetet började på 1990-talet. Genom åren har hon och de 25 medarbetarna jobbat med tydligt miljöfokus, vilket ledde fram till att Kalmar 2010 blev första kyrkogårdsförvaltningen i Sverige som uppfyllde kraven på Svenska Kyrkans miljödiplomering.

– Nu arbetar vi framåt hela tiden med ny miljöförbättrande åtgärder.

De har bland annat bytt ut ettåriga blommor till fleråriga, köper närodlade växter, ställer krav på miljöcertifiering hos leverantörer och använder biogasbilar.

– Vi ger också råd till besökare hur de kan bli miljöproffs, bland annat genom att använda vår egen kompostjord i gravrabatterna eller välja att inte köpa blommor som har för mycket emballage.

Världens bästa jobb

Birgitta Linåker föreläser emellanåt om sitt arbete för studenter som utbildar sig till trädgårdsingenjörer. Hon uppmuntrar dem att välja samma bana som hon gjort.

– Jag har världens bästa arbete eftersom jag jobbar med växter och träffar människor. Det finns många utvecklingsmöjligheter. Jag får komma med idéer för att förnya men även förvalta det som finns, säger Birgitta Linåker.

 

Text: Anna Smedberg Foto: Kristina Wirén

 

Birgitta Linåker

Ålder: 57 år.

Bor: Algutsrum på Öland.

Familj: Sambo och fyra utflugna barn.

Utbildning: Markbyggarutbildning i Norrköping 1979 och trädgårdsteknikerutbildning vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp 1981.

Gör: Trädgårdsingenjör vid Kalmar Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning.

Hobby: Simma, cykla, ordna trädgårds- och julmarknader, promenera med hunden.

Drivkraft: Att möta dagen som den kommer, timma för timma med "tjofräs" i tanken. Det finns inga "invecklingsheter", bara utvecklingsmöjligheter.

 

Tips för att locka besökare till kyrkogården:

Tänk på rofylld stämningsbelysning, för trygghetskänslan.

Skapa rofyllda platser med hjälp av växter och vatten.

Prata med besökarna, var en god lyssnare.

Arbeta med öppenhet mot allmänheten och arrangera olika evenemang, till exempel kyrkogårdsteater och rundvandringar med olika teman.

Arbeta med skolorna och bjud in elever att vara med och göra projekt under olika teman på kyrkogården.

 

Så här arbetar man med miljöfrågor:

Komposterar gräs, blommor och löv från träden, vilket ger egen kompostjord. Använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Planterar fleråriga växter. Köper närodlade växter. Ställer krav på att leverantörer ska vara miljöcertifierade. Fasar ut vanliga lampor och byter till LED-belysning. Sparar på belysning nattetid då bara var tredje lampa är tänd. Använder biogasbilar, elbilar och tjänstecyklar. Personalen är utbilbildade i eco driving. Bygger om krematoriet och ska använda i framtiden använda rapsolja i stället för olja vid kremering. Informerar blomsterhandlare om att blomsterkransar går att göra komposterbara.

 

Miljötips till besökare:

Erbjuder kompostjord för plantering. Har batteriholkar där besökare kan slänga batteridrivna ljus och tunnor för komposterbart material. Föreslår att besökare kan välja att plantera perenna växter i gravrabatter i stället för ettåriga växter, undvika blommor med mycket emballage, samt att använda levande ljus och levande blommor. Möjlighet finns att återanvända gravstenar som slipas om.

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar