Fråga oss här!
Vi erbjuder
Skulle du vilja möta den här personen på din arbetsplats? Hannibal Lecter från filmen "När lammen tystnar". Foto: Topham Picturepoint/Scanpix

Skydda organisationen mot psykopater

De är lika farliga som charmiga, ibland oemotståndliga. Men det finns varningstecken som man bör vara vaksam på när ny personal ska rekryteras.

Publicerad: Uppdaterad:

De flesta har någon gång råkat ut för psykopater på jobbet eller i andra sammanhang. Särskilt bland chefer hittar man dem.

– De kan ställa till stor skada om man inte stoppar dem i tid. Man brukar räkna med att närmare fem procent av alla chefer är psykopater, säger chefsrekryterare Lars-Olof Tunbrå, som föreläste på Naturvetarnas Leadership Friday i december.

Bland folk i allmänhet är motsvarande siffra runt två procent. Så många som 60-70 procent av de våldskriminella kan klassas som psykopater.

Sitter i generna

Lars-Olof Tunbrå menar att psykopater har en personlighetsstörning som inte går att bota. Det sitter i generna. Några kännetecken är att de är vältaliga och har förmåga att dupera folk, liksom att de har ett narcissistiskt beteende.

– De har ofta ett högt IQ och lågt EQ, vilket är en farlig kombination. Empati och ansvarskännanade är inte deras starka sidor. De drivs av sitt starka ego och stora kontrollbehov. Hot och hämnd ligger också nära till hands.

Psykopaterna är ofta drivande och visar framfötterna. De är handlingskraftiga och förändringsbenägna, vilket ofta uppskattas av ägarna och högre chefer, som vill ha snabba resultat i kvartalsrapporteringens tidevarv.

– Det håller ett tag, men det går inte förklara bort resultatförsämringar flera gånger om. Kollegorna mår dåligt och verksamheten tar skada. Det tar två till tre år att städa upp efter en psykopat.

Hans recept är glasklart.

– När psykopaten visar sitt rätta ansikte finns det bara en sak att göra. Det är utköp som gäller, vilket är den bästa affären för arbetsgivaren. Kostnaden på en till två miljoner kronor är liten i jämförelse med den skada som psykopaten orsakar. Notan för lägre effektivitet är ofta betydligt större bara under ett år.

Kolla referenser

Men de flesta psykopater har förmåga att resa sig och skaffa sig ett nytt chefsjobb. Hur är det möjligt?

– Många arbetsgivare gör inte sitt jobb när de ska anställa och kanske nöjer sig med att läsa cv. Men även om man tar referenser från olika håll är det inte så lätt. En tumregel är att kolla med tre referenser, gärna fler om man känner sig osäker.

Han förklarar att de ofta får bra referenser med sig från tidigare jobb, vilka kan vara svåra att genomskåda i intervjuer. De goda referenserna ingår som en del i uppgörelsen.

– En skicklig rekryterare kan se bakom de positiva omdömena. Ställ mer frågor och gå på djupet. Fråga om resultat och hur genomförda förändringar uppfattades hos personalen. Här gäller det att vara vaksam på signaler.

Anlita psykologer

För att vara på säkra sidan menar Lars-Olof Tunbrå att man regelmässigt bör använda sig av psykologer vid rekrytering, särskilt vid chefsbefattningar. Den kostnaden betalar sig snabbt om varningen kommer innan anställningskontraktet är signerat.

– Psykologer har kunskap och vana att ställa de rätta frågorna. Om de har med en psykopat att göra så kommer de ofta till slutsatsen att det är tomt under den välpolerade ytan. Eftersom psykopaten vet hur man ska bete sig så förställer de sig och spelar teater.

Man kan ha flera av de personlighetsdrag, som utmärker psykopati, utan att vara psykopat. Hur kan man vara säker i sin bedömning?

– Om man ser fler och tydliga tecken på att en person kan vara psykopat ska man vara på sin vakt. Även om han eller hon uppträder så i stressade situationer bör man hissa varningsflagg. Kom ihåg att chefer ofta jobbar under stress.

Se upp för tester

Han varnar också för personlighetstester, som ju bygger på självskattning. Psykopaterna förskönar sig själva och är smarta nog att genomskåda testerna.

Hur gör man om skadan redan är skedd och de finns inom den egna organisationen?

– Arbetsmiljöundersökningar brukar fånga upp problemet. Medarbetarna har lättare än högre chefer att se problemen. Även de fackliga representanterna är duktiga på att upptäcka psykopater. De får tidiga signaler om personal som mår dåligt och om prestationerna är på väg ner.

Som chefsrekryterare ser Lars-Olof Tunbrå trenden att personliga egenskaper blir allt viktigare i rekryteringar av både chefer och medarbetare.

– Yrkeskunskaper blir snabbt omoderna. Personlighet väger ofta tyngre än erfarenheter för hur man lyckas som ledare. När det gäller experter så är förstås specialistkunskapen viktig, säger civilingenjören som sadlade om och blev författare till boken Psykopatiska chefer – lika farliga som charmiga.

 

Varningstecken för psykopater

1. Talför, ytlig och charmig.

2. Förhöjd självuppfattning, grandios.

3. Söker spänning.

4. Patologiskt lögnaktig.

5. Har inte förmåga att känna skuld.

6. Beteendeproblem i barndomen.

7. Impulsiv, agerar kortsiktigt.

8. Tar inte ansvar för sina handlingar.

9. Bristande självkontroll.

10. Parasiterande livsstil.

 

Psykopati finns inte som diagnos

Psykopati (från psyche "själ", "liv" och pathos "lidande") är en generell beteckning på en störd personlighet ifråga om känsloliv och vilja att följa sociala normer. Det finns inte som diagnos i någon standardiserad diagnosmanual.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Anna Sonesson och Johanna Rösth, Naturvetarna 2014-12-15

Hej! Om din arbetsmiljö påverkas så kan du börja med att lyfta frågan till ansvarig chef. Prata gärna med ert skyddsombud eller den lokala föreningen för att få råd om hur du kan gå vidare. Självklart är du välkommen att kontakta ditt fackförbund för rådgivning. När problemet gäller en arbetsplats och inte en enskild individ kan du kontakta Arbetsmiljöverket.

h_24_14 2014-12-12

Hejsan! Finns det någon organization där man kan anmäla en psykopat?Alltså för att han skulle få hjälp eller nåt. Känner igen en människa med alla dessa egenskaper, men har vägrar att ta någon hjälp utan "förgiftar" sina familj o vänners liv.Han baktalar om alla o allt genom att hitta på saker.Det går inte att prata med han eller försöka förklara saker-han har egen åsikt som påverkas absolut inte. Tacksam för svaret
Kommentera