Fråga oss här!
Vi erbjuder
Boka in en paus i din kalender för återhämtning. Foto: Colourbox

Sätt gränser i ett gränslöst arbetsliv

Flexibilitet och frihet i arbetet är för många något att föredra framför stämpelklockan. Men om du inte själv sätter gränser kan det lätt resultera i stress och ohälsa. På Chefsfredag i Stockholm berättade Christin Mellner om sin forskning om hållbart ledarskap i ett föränderligt arbetsliv.

Publicerad: Uppdaterad:

Idag lever vi i ett samhälle där förändringar sker allt snabbare. För att kunna anpassa oss till detta ställs krav på flexibilitet, både för oss som individer och för organisationer.

– Många uppskattar flexibiliteten och de flesta vill inte tillbaka till stämpelklockan. Men det innebär också ökade krav. Som chef eller medarbetare vill man visa att man inte missbrukar förtroendet, säger Christin Mellner, forskare i psykologi på Stockholms universitet.

Dagens teknik möjliggör också ett mer flexibelt arbetsliv. Man kan vara konstant tillgänglig, oavsett var man befinner sig och gränserna mellan jobb och privat suddas ut.

– I ett arbete utan gränser är det lättare att gå utanför sina egna gränser. Många arbetar mycket på eget initiativ, fast man vet att det kanske inte är hållbart i längden, säger Christin Mellner.

För många blir det gränslösa arbetet en stressfaktor. Stress av att inte kunna stänga av tankarna på jobbet eller av att känna att man inte räcker till. Förr fick de flesta en naturlig vila från jobbet på kvällar och vintern. Idag fungerar inte det i samma utsträckning.

– För att hantera detta måste du själv sätta sina gränser. Reflektera medvetet och fundera på vilka gränskontroller du kan sätta upp.

Christin Mellners tips på hur du skapar en egen gränskontroll:

  • Boka möten med dig själv
  • Säg till hemma innan du måste jobba kväll
  • Ta ut tid i efterhand om du jobbat extra
  • Sätt tidsbegränsning om du ska jobba hemifrån
  • Sluta blanda ihop och mejla privat och jobb om vartannat
Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies